Lavaflödet i Meradalir bytte riktning och lavan rinner nu främst mot norr i stället för mot öster - och därmed har den också fortsatt fylla dalen och inte börjat strömma söderut mot Suðurstrandarvegur. Men myndigheterna räknar ändå med att dalen snart kommer att fyllas - och då är riksvägen hotad. Därför undersöks olika möjligheter för att få lavan att ändra riktning.
För andra dagen i följd var det i går tillåtet att vandra till Meradalir och besöka vulkanutbrottet. Lavaflödet ur kratern var stabilt samtidigt som kratrarna fortsatte att växa. Ett sextiotal jordskalv registrerades på Reykjanes i går - men de flesta av dem skedde nära Reykjanestá på ganska långt håll från utbrottet.
Det största skalvet i närheten av Meradalir och Krýsuvíks vulkaniska system inträffade klockan 16.10 och hade en magnitud på 2,1. Skalvets epicentrum var strax utanför Grindavík.
Men myndigheterna fortsatte under gårdagen också att avvisa besökare som hade med sig barn som inte hade fyllt tolv år. I veckan beslutade polisen på Suðurnes att införa en åldersgräns för vandringen till Meradalir. Skälet var flera händelser där barn inte orkat gå längre och där föräldrarna inte heller orkat bära dem.
Beslutet kan dock vara på väg att prövas juridiskt. Umboðsmaður Alþingis - Islands motsvarighet till Justitieombudsmannen - har efterfrågat vilken lag polisen stödjer sig på och underlaget till beslutet. Myndigheten undrar också hur allmänheten har informerats om förbudet. Polisen har fått en vecka på sig att svara.
Under onsdagen såg det ut att vara en tidsfråga innan lava skulle börja strömma ut ur Meradalir. Då hade den nästan nått upp till dalens öppning mot öster. Därifrån finns det inga hinder på den fyra kilometer långa vägen mot Suðurstrandarvegur, den riksväg som sträcker sig längs den här delen av den isländska sydkusten.
Beroende på lavaflödets storlek beräknades det kunna ta några dagar eller veckor innan lavan skulle nå fram till vägen och rinna över den för att därefter strömma ner i havet.
Men lavaflödet mot öster avtog avsevärt under gårdagen. I stället började lavan rinna främst i nordlig riktning. Om den fortsätter att strömma mot norr dröjer det längre innan den når upp till passet ner mot låglandet.
Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att det är svårt att förutsäga när lava kommer att strömma över Suðurstrandarvegur. Däremot är han övertygad om att den kommer att göra det om utbrottet fortsätter tillräckligt länge. Han talar om två veckor som "det värsta scenariot".
Björn Oddsson, geolog vid Almannavarnir, säger till RÚV att myndigheterna säkerligen kommer att försöka förhindra att lavan når fram till Suðurstrandarvegur och annan infrastruktur. Det troliga är att de kommer att resa skyddsvallar som syftar till att få lavan att ändra riktning. Sådana åtgärder har fungerat tidigare - men bara under begränsad tid.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.