tisdag 23 augusti 2022

Kristrún Frostadóttir vill leda Socialdemokraterna

Kristrún Frostadóttir vill bli Socialdemokraternas nya partiledare. Hon meddelade sin kandidatur på en presskonferens i Reykjavík i fredags. Hittills har hon ingen motkandidat i valet som sker på landsmötet i slutet på oktober. Dagen innan hade Dagur B. Eggertsson - som även han pekats ut som en tänkbar ledare - aviserat att han inte ställer upp.

I juni i år meddelade Logi Már Einarsson att han skulle avgå som Socialdemokraternas ordförande i samband med landsmötet i Reykjavík sista helgen i oktober. Beslutet var inte oväntat. Partiet hade fastnat kring 10 procent i opinionen, inte lyckats få upp några hjärtefrågor på dagordningen och hade ännu en gång hamnat utanför regeringen.

Samtidigt hade den interna kritiken mot Logi Már Einarsson börjat växa. Allt fler medlemmar efterlyste en ny framtidsvision och en omvärdering av det politiska landskapet för att åter kunna aspirera på en plats i en regering. Längst gick tidigare ordföranden Össur Skarphéðinsson som i praktiken uppmanade honom att avgå för att lämna plats åt Kristrún Frostadóttir.

Kristrún Frostadóttir är ett nytt namn i politiken som valdes in i alltinget för ett knappt år sedan. Hon har gjort sig känd som en skicklig debattör - men hon har också hunnit skaffa sig en hel del ovänner internt. Klimatet mellan henne och partikollegan Oddný G. Harðardóttir ska ha varit så kyligt att en arbetsplatspsykolog kallats in.

Men Kristrún Frostadóttir har också gått sina egna vägar. När övriga ledamöter i alltinget åkte tillsammans runt landet under en sammanträdesfri vecka i alltinget valde hon att hålla egna möten.

Den enda realistiska motkandidaten var Dagur B. Eggertsson, borgmästare i Reykjavík sedan 2014 och tidigare vice ordförande för Socialdemokraterna. Han lämnar posten efter 2023. Även om han har en plats i fullmäktige till och med 2026 var det åtskilliga som spekulerade i att han skulle ge sig in i rikspolitiken 2024.

I torsdags meddelade Dagur B. Eggertsson i Fréttablaðið att han inte tänkte kandidera till posten som ordförande. Han uteslöt inte att han senare skulle kandidera till alltinget.

Dagen därpå kallade Kristrún Frostadóttir till en presskonferens på Iðnó i Reykjavík. I publiken fanns tidigare partiledare som Össur Skarphéðinsson och Ingibjörg Sólrún Gísladóttir samt Jón Gnarr, som var borgmästare för Bästa partiet i Reykjavík mellan 2010 och 2014 men som nu har anslutit sig till Socialdemokraterna.

I talet meddelade Kristrún Frostadóttir att hon kandiderar till uppdraget som partiledare. Det var ett besked som mottogs med glädje av de medlemmar som var på plats. Ett mål var att åter göra Socialdemokraterna till ett regeringsparti:
"Jag skulle nämligen inte ge mig in i detta om jag inte visste att det går att styra landet bättre än vad som görs nu. Det går. Människorna i landet vet det och jag litar på att jag kan det - annars skulle jag inte ge mig in i detta."
Kristrún Frostadóttir vill nå dit genom att ena medlemmarna kring ett antal hjärtefrågor. Hon eftersträvar att göra partiet mer relevant för vanliga löntagare och att möta fler väljare:
"Socialdemokraterna behöver ha en mer aktiv förbindelse med vanliga människor på Island, den vanliga löntagaren. ... Som parti kommer vi aldrig att kunna lägga fram svar på vanliga människors utmaningar utan att stärka förbindelserna och öka samtalen."
Hittills är det ingen annan som har anmält sin kandidatur till posten som partiordförande.

Här kan du läsa mer om Kristrún Frostadóttir.