fredag 5 augusti 2022

Mindre lava på andra dagen i vulkanutbrottet i Meradalir


Vulkanutbrottet i Meradalir gick i går in på sin andra dag. Trycket har minskat avsevärt - och den 260 meter långa spricka där lava vällde upp ur jordens inre har nu halverats. Men mängden lava är alltjämt större än under förra årets utbrott. Lavan strömmar framför allt norrut i Meradalir. Det kommer att dröja åtminstone några veckor innan lava fyller dalen och kan rinna vidare.

För boende i Grindavík med omnejd var natten mot torsdagen den lugnaste på nästan en vecka. Sedan vulkanutbrottet i Meradalir började klockan 13.18 i onsdags har antalet jordskalv i området halverats. Under natten och morgonen registrerades omkring 400 skalv - jämfört med det dubbla antalet dagen innan.

Bara ett skalv under gårdagen var tillräckligt kraftigt för att kännas i Grindavík. Det skalvet inträffade klockan 9.26 och hade sitt epicentrum vid Keilir. Det uppmättes till 3,4.

Första dagen beräknades lavaflödet till 32 kubikmeter i sekunden. Det minskade betydligt under gårdagen. Mellan klockan 17 i onsdags och 11 i går var det genomsnittliga lavaflödet 18 kubikmeter i sekunden.

När utbrottet började i onsdags strömmade lava upp ur en 260 meter lång spricka. Den hade i går eftermiddag krympt till 135 meter. Flera experter tror att en ny spricka kan öppna sig längre norrut i anslutning till den underjordiska magmakanal som bildades inför utbrottet. Den risken är större nu i den inledande fasen när trycket i magmaintrusionen är större än vad som kommer upp i sprickan.

Det lavafält som nu bildas omfattade i går 144 000 kvadratmeter. Volymen lava beräknades till 1,6 miljoner kubikmeter.

Att lavaflödet minskar är normalt. Det är också troligt att det nu börjar bildas en eller flera kratrar längs sprickan i Meradalir.

Det tar åtminstone tre veckor att fylla Meradalir om takten inte understiger 15 kubikmeter i sekunden. Om Meradalir fylls av lava kan den därefter strömma söderut mot Suðurstrandarvegur eller norrut mot Þráinsskjaldarhraun.

Just nu rinner lavan både i nordlig och sydlig riktning. I söder lägger den sig ovanpå det lavafält som bildades under förra årets utbrott.

De första analyserna av lavan visar att sammansättningen är i det närmaste identisk med lavan från förra årets utbrott. Det pekar i sin tur mot att betrakta utbrotten som en del i samma händelse.

Trots att myndigheterna uppmanat nyfikna att hålla sig borta från Meradalir har redan tusentals personer besökt utbrottet. Flera bussföretag arrangerar också utflykter till området i strid med myndigheternas rekommendationer.

Räddningstjänsten Þorbjörn tipsade i går om den bästa vägen till utbrottet. I ett inlägg på Facebook påpekar de att vandringen är mer krävande än till förra årets utbrott i Geldingadalir. Från parkeringen vid Suðurstrandarvegur är det ungefär sju kilometer till Meradalir - en vandring som tar två till tre timmar med en stigning på 300 meter och åtskilliga branter mot slutet.

Den som inte vill gå hela vägen fram till Meradalir kan beskåda utbrottet från en höjd fem kilometer från parkeringsplatsen.

Myndigheterna har dessutom varnat för att gena över det lavafält som bildades under förra årets utbrott. Även om ytan kan se stabil och sval ut så kan det finnas magma direkt under skorpan. Det finns också en risk för sprickor där magma kan strömma fram.

Veðurstofa Íslands publicerade i går en gasprognos för området. Men det är inte bara giftiga vulkangaser som utgör en risk. Under förra utbrottet skars flera vandringsleder av sedan de översvämmats av lava. Samma risk finns även den här gången. Den underjordiska magmakanal som bildats de senaste dagarna ligger rakt under leden till Meradalir - och där skulle magma kunna söka sig upp till ytan.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.