onsdag 3 augusti 2022

Saknad vandrare kan ha hittats efter två veckor

En avliden man hittades i torsdags kväll av kustbevakningens helikopter vid Skriður i Hvalvatnsfjörður. Två veckor tidigare hade en tysk turist gett sig av på en vandring mot detta svårframkomliga och obebodda område. Förhållandena var mycket svåra med djup snö och på sina håll oframkomliga passager. Den avlidne mannen hittades efter att ett stort uppbåd börjat söka efter den tyske mannen.

Den 14 juli publicerade Bernd Meyer, en tysk medborgare född 1947, en bild på sig själv i sociala medier. Han talade också i telefon med sin fru som var kvar i Tyskland. Dagarna innan hade han övernattat i Grenivík vid Eyjafjörður på norra Island. Där upphörde spåren.

Polisen skrev på Facebook att Bernd Meyer reste på egen hand. Han hade kommit till Island med färja i slutet på juni.

På kvällen den 27 juli reagerade besökare till ödegården Hof i Flateyjardalur på att en tyskregistrerad bil av märket Volkswagen Transporter fortfarande stod orörd på samma ställe på campingplatsen som vid deras besök tio dagar tidigare. De ringde polisen och informerade om den parkerade bilen.

I vindrutan hittade en markägare en lapp där bilägaren enligt Fréttablaðið informerade om att han tänkte vandra från Flateyjardalur via Jökulbrekka och Kaðaldalur över till Fjörður och tillbaka. Även i goda förhållanden är det en vandring som tar flera dagar. En av markägarna fick sällskap upp på Jökulbrekka utan att hitta några spår efter en vandrare.

Området är ganska populärt bland vandrare. Men sträckan är mycket krävande med farliga branter i Skriður ned mot Hvalvatnsfjörður. I år ligger dessutom ovanligt stora mängder snö kvar på högre höjd vilket gör vissa sträckor särskilt prövande eller oframkomliga. I området finns ingen bebyggelse och ingen mobiltäckning.

Polisen i Húsavík kallade efter hjälp från räddningstjänsten. Vid lunchtid den 28 juli började ett hundratal personer söka efter Bernd Meyer. De använde bland annat drönare just för att vissa områden är ytterst svårframkomliga. De fick också hjälp av båtar och en helikopter från kustbevakningen.

Strax före klockan 19 fick besättningen på helikoptern syn på en avliden man i Skriður - höjderna öster om Hvalvatnsfjörður. Tidigare hade besättningen observerat spår efter en vandrare i samma område.

Polisen skriver på Facebook att det är sannolikt att det är Bernd Meyer som påträffats. Kroppen har dock ännu inte formellt identifierats. Det finns heller ingen information om dödsorsaken.

Räddningsinsatsen avblåstes efter att kroppen hittats. I annat fall var planen att fortsätta sökandet även med hundar. Samtidigt var det tveksamt om sökandet kunde ha fortsatt på fredagen eftersom det skulle regna och vara begränsad sikt - omständigheter som gjorde att alla insatser längs branterna i Skriður skulle bli riskfyllda för räddningsarbetarna.

Det är inte första gången som en vandrare försvinner i de här trakterna. Sommaren 2002 sökte räddningsarbetare i flera dagar efter den 33-årige italienaren Davide Patie utan att han återfanns. Han utgick från Grenivík och skulle fortsätta till Hvalvatnsfjörður.

Davide Patie reste till Island i maj 2002 och kombinerade vandringar med extrajobb på bondgårdar. Den 8 augusti bad han en anställd på badhuset i Grenivík att låsa in några av hans tillhörigheter - bland annat passet - i några dagar. Han skulle då vandra i högst fem dagar längs Látraströnd på östra sidan Eyjafjörður.

Vad som hände sedan är inte känt. Senast den 11 augusti nådde han fram till nödstugan vid Látrar där han skrev i gästboken. Gästen före honom hade daterat sitt inlägg den 7 augusti. Den som kom efter honom var där just den 11 augusti utan att ha fått syn på Davide Patie.

Hans plan var att fortsätta längs kusten mot Hvalvatnsfjörður. Men även här är klipporna branta och störtar ned mot havet. På många håll fanns det också gott om snö vilket gjorde vandringen till en prövning.

En vecka efter att han gett sig av vände sig personer i Grenivík till polisen. Räddningsarbetare sökte efter Davide Patie i flera dagar men hittade aldrig några andra spår än namnteckningen i gästboken. Hans öde är alltjämt okänt och någon kropp har aldrig påträffats.