tisdag 30 augusti 2022

Turister larmade om isbjörn på Hornstrandir

Polis och räddningstjänst larmades när turister sett en isbjörn gå i land i Hornvík på Hornstrandir. Men isbjörnslarmet visade sig vara falskt. Det vandrarna hade sett var i själva verket en gråsäl med ovanligt vit päls. Det har nu gått sex år sedan senaste tillfället då en isbjörn tagit sig till Island efter att ha drivit på isflak från Grönland.

Hornstrandir i Västfjordarna har genom århundradena varit ett av de områden där flest isbjörnar har gått i land. Här ligger Grönland som närmast samtidigt som havsströmmarna ofta gör att isberg och drivis kommer ganska nära den isländska kusten.

Senaste larmet från Hornstrandir kom i juni 2021. Då var det vandrare som trodde sig ha sett spillning och fotspår efter en isbjörn. De såg dock aldrig någon isbjörn. Polis undersökte spåren och kustbevakningen flög med helikopter över området utan att upptäcka någon isbjörn. Det kom aldrig några ytterligare larm om några misstänkta spår.

Det senaste bekräftade tillfället då en isbjörn simmade i land var sommaren 2016. Då sköts en isbjörn vid gården Hvalnes på Skagafjörður på norra Island. Senaste bekräftade tillfället på Hornstrandir var sommaren 2011. Då var det besättningen på en trålare som upptäckte en isbjörn på stranden vid Hælavík. Den sköts senare av polis vid Hornvík.

Sedan dess har ytterligare en rad falska alarm kommit från olika delar av landet. I de allra flesta fallen har det varit turister som har misstagit får eller sälar för isbjörnar.

Söndagens larm kom strax före klockan 15. Då var det utländska vandrare som trodde sig ha fått syn på en isbjörn vid Hornvík. När de larmade polisen var de övertygade om att det rörde sig om en isbjörn.

Kustbevakningens helikopter flögs till Ísafjörður där två poliser gick ombord. Samtidigt seglade ett av räddningstjänstens fartyg mot Hornvík.

Helikoptern flög över området utan att någon ombord fick syn på någon isbjörn. Poliserna talade också med de turister som larmat om isbjörnen och andra som befann sig i området.

Polisen skriver på Facebook att den sannolika förklaringen var att turisterna misstagit sig på en stor och ovanligt vit gråsäl som uppehållit sig nära Hornvík de senaste veckorna.

Här kan du läsa mer om isbjörnar på Island.