Under förra veckan minskade den vulkaniska aktiviteten i Meradalir gradvis. I lördags eftermiddag var tecknen på att vulkanutbrottet fortfarande skulle pågå så svaga att forskare vid Háskóli Íslands begav sig till Meradalir för att undersöka förhållandena på plats.
Inför besöket konstaterade de på Facebook att inga stoftpelare längre reste sig upp ur kratern - och när utbrottet började kunde de vara upp till 100 meter höga. De rörelser i jordskorpan som beror på vulkanisk aktivitet hade så gott som upphört. I kratern fanns ingen synlig lava. Däremot fortsatte gas att strömma upp ur kratern.
Men aktiviteten hade inte upphört helt. Under natten mot söndagen fångade en av Veðurstofa Íslands webbkameror glödande lava i kratern klockan 4.12. En satellitbild från 5.55 visade också en mindre mängd rinnande lava.
Samma slutsats drog Eldfjalla- og náttúruvárhópur Suðurlands som på Facebook berättade att det då alltjämt fanns en mindre öppning i kratern med ett lavaflöde som var synligt med hjälp av drönare som flög över kratern.
Ungefär samtidigt slutade rörelserna i jordskorpan helt och hållet. Det är förhållandevis små mängder vulkangaser som syns vid kratern. Det kan tyda på att själva krateröppningen kan ha täppts till av lava.
I en senare uppdatering på Facebook skriver forskare vid Háskóli Íslands att utbrottet i Meradalir kan ha slutat vid sextiden i går morse. Det går dock ännu inte att fastslå med säkerhet. Det kan fortfarande vara så att magma strömmar ut i underjordiska kanaler under det nya lavafältets yta men att aktiviteten i kratern har upphört.
Även den seismiska aktiviteten i området har avtagit gradvis. Också den har varit mycket begränsad sedan i går morse. Därefter har bara något enstaka mindre skalv registrerats.
Det är enligt Veðurstofa Íslands för tidigt att fastslå att utbrottet i Meradalir är över. I regel brukar myndigheten - beroende på utbrottets karaktär - vänta åtminstone några dagar innan det anses över.
Förra årets utbrott i Geldingadalir - som var det första på Reykjanes sedan 1240 - kännetecknades mot slutet av att aktiviteten i kratern periodvis upphörde för att därefter börja på nytt. Det längsta uppehållet varade i hela fem dagar. Vulkanutbrottet i Meradalir har däremot mattats av undan för undan.
Om utbrottet i Meradalir nu skulle vara över är dock forskarna överens om att det sannolikt inte dröjer länge innan nästa utbrott på Reykjanes. Det utbrottet kommer sannolikt att börja på samma sätt som utbrotten i Meradalir och Geldingadalir - med utdragna serier av jordskalv, magma som rör sig mot ytan och magma som redan är nära jordskorpan som lägger sig som i en ficka i väntan på en öppning uppåt.
Det är alltjämt flera tusen turister som dagligen besöker utbrottet i Meradalir. Från starten den 3 augusti till och med den 19 augusti hade räddningstjänsten transporterat 93 skadade besökare från området. Det allra vanligaste är att vandrarna har skadat eller brutit något i ben eller fötter. Även nedkylning och utmattning har varit vanliga orsaker.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Meradalir.