fredag 30 september 2022

Fler gripna i utredningen om isländska terrorplaner


Isländsk polis har gjort 17 husrannsakningar och tagit 60 datorer och telefoner i beslag i utredningen mot de två män som misstänks för förberedelse till terrorism. En av männen omhäktades i går. Polisen har gjort ytterligare gripanden men ingen mer har ännu begärts häktad för inblandning. Det berättade polisen under en presskonferens i Reykjavík i går.

Den 21 september grep polisen fyra personer i ett tillslag mot nio olika adresser i huvudstadsregionen. Två av dem - båda män i 20-årsåldern - begärdes senare häktade. Polisen misstänker att de har planerat terrordåd mot alltinget, polis och andra institutioner i det isländska samhället.

En av de häktade hade släppts ur häktet dagen innan. När han var på fri fot kontaktade han en annan man där de bland annat ska ha talat om "massmord" på poliser samt attentat mot alltinget och polisens årliga fest. De två männen ska dessutom ha varit i kontakt med våldsbejakande högerextremister i andra nordiska länder.

Polisen beslagtog ett femtiotal skjutvapen i razziorna. Flera av dem var tillverkade med hjälp av 3d-skrivare. Det var just en skjutning utförd med ett sådant vapen som gjorde att polisen fick upp spåret efter en av männen.

Héraðsdómur Reykjavíkur omhäktade i går en av männen i ytterligare en vecka. Båda sitter nu häktade till och med den 6 oktober.

Polisen har varit mycket förtegen om utredningen. Utöver den information som gick ut till medierna dagen efter gripandena har de inte kommit med några nya upplysningar.

Men i går höll polisen en presskonferens. Där framkom att polisen gjort totalt 17 husrannsakningar och att 60 datorer, mobiltelefoner och andra digitala informationsbärare har tagits i beslag.

Polisen har skickat material till såväl polis i andra nordiska länder som till Europol för vidare utredning. Polisen undersöker alltjämt eventuella kopplingar till högerextrema grupperingar i utlandet. I utredningen analyserar polisen bland annat hur männen har kommunicerat med åsiktsfränder i olika forum på nätet.

Majoriteten av de vapen som har tagits beslag är konventionella skjutvapen. Männen ska dock ha modifierat flera av vapnen och gjort dem halvautomatiska - något som gör dem betydligt farligare. Bara några få var vapen utskrivna med 3d-skrivare. Polisen har också beslagtagit flera knivar.

Många frågor förblev obesvarade under gårdagens presskonferens. Polisen ville till exempel inte kommentera hur långt gångna männens terrorplaner ska ha varit eller vilka de tilltänkta offren skulle ha varit. Polisen ville heller inte utesluta att fler personer kunde ha varit inblandade i planerna.

Än så länge hade dock polisen inte sett något skäl att höja den nationella risknivån för terrorism.

Här kan du läsa mer om utredningen mot de två män som misstänks för att ha planerat terrordåd.