fredag 23 september 2022

Fyra islänningar gripna för förberedelse till terrorism

Fyra män i 20-årsåldern greps i onsdags misstänkta för förberedelser till terrorbrott. Polisen har beslagtagit ett stort antal vapen och ammunition. Männen misstänks såväl ha smugglat in skjutvapen som tillverkat egna vapen med hjälp av 3d-skrivare. Alltinget och polisen kan ha funnits bland måltavlorna. Polisen utreder kopplingar till högerextrema rörelser i andra nordiska länder.

För första gången i Islands historia har fyra personer gripits misstänkta för förberedelser till terrorism. Det rör sig om fyra män i 20-årsåldern som alla greps vid omfattande razzior i onsdags. Samtliga är isländska medborgare.

Två av männen har häktats eftersom polis och åklagare befarar att de kan ta till vapen. De två övriga männen har försatts på fri fot men är alltjämt misstänkta för brott. De två häktade är båda 28 år.

Polisen gjorde husrannsakningar mot nio adresser - däribland ett företagsområde i Kópavogur och ett industriområde i Mosfellsbær - där stora mängder vapen och ammunition togs i beslag. Vid en presskonferens i Reykjavík i går berättade polisen att det rörde sig både om insmugglade skjutvapen samt egentillverkade vapen som framställts med hjälp av 3d-skrivare.

Onsdagens tillslag var ett resultat av flera veckors spaningsarbete. Inledningsvis misstänkte polisen enbart att männen ägnade sig åt olaglig vapenhandel. Under utredningens gång växte misstankarna om att de i själva verket planerade terrordåd.

Vid presskonferensen nämndes alltinget och polisen som tänkbara mål för terrorattacker. Risken ska ha bedömts vara så överhängande att polisen diskret utökat övervakningen av alltinget. Det cirkulerar också uppgifter om att de fyra männen ska ha kartlagt polisernas årliga fest - som hålls i nästa vecka - med syftet att utföra ett dåd.

Utöver stora mängder vapen och ammunition har polisen även beslagtagit mobiltelefoner och datorer.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att Island blivit säkrare efter onsdagens tillslag. Det ska inte längre finnas någon risk för ett terrorangrepp. Samtidigt kan polisen inte utesluta att fler personer kan vara inblandade. Polisen tror sig ha hittat de flesta vapnen men det kan heller inte uteslutas att fler vapen finns i omlopp.

Polisen utreder nu eventuella kopplingar till våldsbejakande grupper i utlandet. Enligt Stundin finns det uppgifter om kopplingar till högerextremistiska och nationalistiska grupperingar i Norden. Även kopplingar till rörelser i andra europeiska länder undersöks.

Hittills har polisen av utredningsskäl inte meddelat när eller hur dåden skulle genomföras. Målet med den attack som planerades ska dock ha varit att människor skulle komma till skada.

Nor­ræna mót­stöðuhreyf­ing­in, den isländska grenen av Nordiska motståndsrörelsen, skriver i ett uttalande att ingen av deras medlemmar har något samband med onsdagens gripanden eller att det inom organisationen skulle finnas personer som planerar terrordåd. Uttalandet kommer efter att Fréttablaðið rapporterat att polisen tidigare tagit upp organisationen i analyser av terrorhot mot Island.

Även om Fréttablaðið inte uppgav att det fanns några uppgifter som pekade på ett samband mellan gripandena och organisationen hävdade Nor­ræna mót­stöðuhreyf­ing­in att syftet var att svartmåla gruppen. Organisationen vände sig också mot att stämplas som extremister:
"Vi är arbetande människor som så många andra, vi betalar våra skatter och andra pålagor. Vi koncentrerar oss på att informera människor i tal och skrift och uppmanar inte till våld."
Före gårdagens presskonferens informerade polisen det nationella säkerhetsrådet om tillslaget. Ragna Árnadóttir, chef för alltingets administration, informerade i går kväll samtliga folkvalda och anställda i alltinget via mejl om tillslaget. Hon uppmanade dem också att vara på sin vakt om de skulle få kännedom om något som verkade misstänkt.

Den ena av männen häktades i två veckor och den andra i en vecka. Maxstraffet för terrorbrott är livstids fängelse.

Här kan du läsa mer om terrorhotet mot Island.