måndag 5 september 2022

Reykjavík bryter allt samarbete med Moskva

Reykjavík bryter allt samarbete med Moskva. Torsdagens beslut i kommunstyrelsen innebär att avtalet som undertecknades mellan de två huvudstäderna för femton år sedan nu är historia. Initiativet till att riva upp samarbetet kom från borgmästaren Dagur B. Eggertsson. Beslutet var enigt - och är en protest mot Rysslands invasion av Ukraina.

Redan den 1 mars i år fördömde ett enigt kommunfullmäktige i Reykjavík det ryska angreppet mot Ukraina. Fullmäktige uppmanade Ryssland att stoppa kriget och dra tillbaka samtliga trupper. Samtidigt gav kommunens folkvalda sitt stöd till Ukraina och alla ukrainare som tvingats fly sina hem på grund av invasionen.

Månaden därpå meddelade borgmästaren Dagur B. Eggertsson att han ansåg att det blivit dags att stoppa allt samarbete med Moskva. Reykjavík undertecknade 2007 ett samarbetsavtal med den ryska huvudstaden.

Avtalet var i första hand symboliskt. De konkreta resultaten av samarbetet har varit få - men de två kommunerna har haft viss dialog under de gångna åren.

Det är inte första gången som det varit aktuellt att riva upp avtalet. När Ryssland 2013 inskränkte rättigheterna för hbtqi-personer övervägde dåvarande borgmästaren Jón Gnarr att säga upp samarbetet i protest. Hans uppmaningar om att bland annat tillåta en prideparad i Moskva besvarades aldrig.

Nu är det en enig kommunstyrelse som ställer sig bakom Dagur B. Eggertssons förslag om att bryta samarbetet med Moskva. Samarbetet stoppas omedelbart och sätter därmed punkt för de steg mot ett ökat utbyte som togs för femton år sedan.

Inför beslutet hade Dagur B. Eggertsson bland annat ett möte med Ukrainas ambassadör Olga Dibrova.

Innan avtalet sägs upp formellt kommer Reykjavík att vända sig till Moskva för en reaktion på beslutet. Det tillvägagångssättet kommer enligt ett pressmeddelande efter en rekommendation från kommunjurister.

Här kan du läsa mer om samarbetet mellan Reykjavík och Moskva.