måndag 26 september 2022

Terrormisstänkta talade om massmord på poliser

De två misstänkta terrormännen talade om massmord och var intresserade av den norske terroristen Anders Behring Breiviks politiska manifest. När de greps i onsdags hade en av dem bara varit på fri fot i ett dygn - och hade nyss lämnat häktet där han suttit misstänkt för vapenbrott. Polisen ska ha fått upp ögonen för männen redan i februari.

Den 13 februari i år sköts en man i bröstet i centrala Reykjavík. Dådet utfördes med ett skjutvapen tillverkat med hjälp av 3d-skrivare. Och det var den utredningen som ledde fram till onsdagens razzior på nio platser i huvudstadsregionen där fyra personer greps och två senare häktades misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Polisen slog bland annat till mot företags- och industrilokaler i Kópavogur och Mosfellsbær. En av de fyra gripna var en advokat som släpptes efter förhör. Han ska ha disponerat en av de lokaler som även de två häktade männen hade tillgång till.

Polisen beslagtog bland annat halvautomatiska vapen och vapen som tillverkats med 3d-skrivare samt stora mängder ammunition. Det ska ha rört sig om totalt ett femtiotal skjutvapen.

Polisen beslagtog också datorer och mobiltelefoner. I en av de häktades datorer hittades den norske terroristen Anders Behring Breiviks politiska manifest. Det ska också ha påträffats annat material som tydde på att han såg norrmannen som en förebild.

Just denna man hade bara varit på fri fot i ett dygn när han greps. Innan dess hade han sedan den 13 september suttit häktad i en vecka misstänkt för grovt vapenbrott. Han ska då ha tillverkat skjutvapen med hjälp av 3d-skrivare. När polisen slog till då var alltså målet att få tag på det vapen som användes vid skjutningen i februari.

Mycket tyder på att polisen har avlyssnat mannens telefon eller andra kommunikationskanaler sedan han släpptes ur häktet den 20 september och gripandet dagen därpå.

Med den andra häktade mannen ska han enligt medieuppgifter vid flera tillfällen ha talat om "massmord". Den isländska polisens årliga fest - som äger rum på lördag - ska ha varit ett tänkbart mål tillsammans med alltinget. De ska också ha diskuterat attacker mot andra institutioner i samhället.

De två häktade männen är båda i 20-årsåldern och bosatta i huvudstadsregionen. Några isländska medier har gått ut med deras namn. Anhöriga till en av männen uppger för Vísir att de inte känner till att han skulle ha haft några kontakter med högerextrema rörelser i Europa och att sådana teorier verkar helt osannolika. Däremot tror de att han kan ha haft kontakter med undre världen. 

En av de häktade som greps av den beväpnade insatsstyrkan i onsdags mötte även insatsstyrkan 2009 när han bara var tolv år. Han ska då ha suttit i en bil och lekt med ett leksaksvapen. Flera personer larmade polisen som beväpnade drog honom ur fordonet. Först då visade det sig att det rörde sig om ett barn och ett leksaksvapen.

Åklagare begärde att båda männen skulle häktas i två veckor. Héraðsdómur Reykjavíkur valde att häkta en av dem i två veckor men den andra - mannen som nyligen släppts ur häktet - bara i en vecka.

Mannen som häktades i en vecka nekade till alla brottsmisstankar. Han förnekar också all inblandning i skjutningen i Reykjavík i februari. Han säger sig inte heller ha några kontakter med högerextrema grupperingar i utlandet. Dessutom ska han själv ha gett polisen inloggningsuppgifter till hans dator och mobiltelefon.

Isländsk polis anser sig ha avstyrt terrorplaner som var på väg att förverkligas. Det är första gången i Islands historia som personer begärs häktade misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Här kan du läsa mer om onsdagens tillslag.