tisdag 18 oktober 2022

Grav grävdes upp efter 49 år - polis lägger ned utredning

Inget tyder på något annat än att Kristinn Haukur Jóhannesson avled i sviterna efter en bilolycka vid Óshlíð i Västfjordarna 1973. Polisen avslutar därför den förundersökning som inleddes på begäran av anhöriga till 19-åringen. Ända sedan olyckan inträffade har det cirkulerat rykten om att olyckan i själva verket ska ha iscensatts för att dölja ett mord.

I maj i år gjorde polisen i Västfjordarna ett smått sensationellt uttalande. De meddelade att lämningarna efter 19-årige Kristinn Haukur Jóhannesson grävts upp för att undersökas av en rättsläkare. Polisen skulle också på nytt utreda den bilolycka där han ska ha mist livet.

Olyckan inträffade vid Óshlíð på vägen mellan Bolungarvík och Hnífsdalur. Klockan var runt fyra på morgonen den 23 september 1973. Vid ratten satt en taxichaufför. I bilen fanns förutom Kristinn Haukur Jóhannesson även en kvinna. Taxichauffören skulle köra hem båda efter en festkväll.

Vid Óshlíð körde bilen av vägen och tumlade nedför stupet. Både chauffören och kvinnan hade bilbälte och överlevde olyckan utan att ådra sig några allvarliga skador. När de sökte efter Kristinn Haukur Jóhannesson på olycksplatsen hittade de honom inte. De gick in till Hnífsdalur för att ringa polisen och berätta vad som hänt.

Polisen kunde snart hitta Kristinn Haukur Jóhannesson en bit från bilen. Han dödförklarades på platsen.

Det dröjde innan polisen förhörde några vittnen. Både chauffören och kvinnan uppgav så småningom att 19-åringen legat i baksätet när olyckan inträffade. Dödsfallet avskrevs snart som en olyckshändelse.

Men alla trodde inte på resultatet av polisens utredning. Redan tidigt började det cirkulera rykten om att olyckan skulle ha varit iscensatt för att dölja den verkliga orsaken bakom Kristinn Haukur Jóhannessons död. Bilen skulle enligt ryktena ha knuffats nedför branten - och då ska 19-åringen inte ha varit kvar i bilen.

Flera ansåg att polisens utredning av dödsorsaken gick för snabbt och hade uppenbara brister. Vissa tyckte till exempel att skadorna på bilen - som publicerades på bilder i tidningarna - inte var typiska för ett fordon som hade kört utför stupet i ganska hög fart. De förhållandevis begränsade skadorna på bilen skulle alltså tyda på att den knuffats nedför branten.

I april 2021 - alltså drygt 47 år efter olyckan - vände sig anhöriga till Kristinn Haukur Jóhannesson till polisen i Västfjordarna. De ville att polisen skulle gräva upp kroppen och undersöka lämningarna. De ville också se en ny utredning av olyckan.

Polisen avslog begäran. Men de anhöriga överklagade och fick rätt. I maj 2022 grävde polisen upp Kristinn Haukur Jóhannessons grav på Hagakirkja vid Barðaströnd i södra Västfjordarna.

Beslutet fick alltså stor uppmärksamhet. Den enda brottsrubriceringen som kunde bli aktuell var nämligen mord. Alla andra tänkbara brottsrubriceringar var sedan länge preskriberade.

Polisen har nu granskat bland annat fotografier från olycksplatsen. En rättsläkare har också undersökt lämningarna efter Kristinn Haukur Jóhannesson. Slutsatsen är att det inte finns något som tyder på att dödsorsaken skulle ha varit något annat än en trafikolycka. Därför anser inte polisen att det finns några skäl för att fortsätta utredningen.

I ett pressmeddelande skriver polisen att utredningen nu har lagts ned. Polisen i Västfjordarna kommer inte att kommentera beslutet ytterligare. Däremot går det att överklaga.

Här kan du läsa mer om olyckan och den återupptagna utredningen.