måndag 24 oktober 2022

Jordskalv vid Herðubreið skakar norra Island

Ett jordskalv på 4,1 inträffade nära Herðubreið sent i lördags kväll. Skalvet var det största i området sedan mätningarna började 1991 - och det kändes också i bland annat Akureyri. Sedan dess har över 1 000 jordskalv registrerats vid Herðubreið. Trots jordskalvens omfattning finns det inget som tyder på att de skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet.

Klockan 23.11 i lördags skakades delar av norra Island av ett kraftigt jordskalv. Skalvets epicentrum var en dryg kilometer norr om Herðubreið. Skalvet hade en magnitud på 4,1 - vilket gjorde det till det största skalvet sedan mätutrustning installerades 1991.

Jordskalvet kändes i delar av norra Island. Veðurstofa Íslands fick bland annat flera rapporter från Akureyri - en stad som ligger omkring tio mil bort fågelvägen från epicentrum - om att skalvet hade känts.

Jordskalvssvärmen vid Herðubreið började vid lunchtid i lördags. Enbart under helgen registrerades över 1 000 jordskalv i området. Det första större skalvet ägde rum klockan 21.56 i lördags och uppmättes till 3,1. Ett något större skalv - med en magnitud på 3,3 - skedde klockan 7.44 i söndags.

Skalvet var alltså det hittills största i sitt slag så länge som Veðurstofa Íslands haft mätutrustning på plats vid Herðubreið. Det tidigare största skalvet hade en magnitud på 4 och inträffade 1998.

Jordskalvssvärmen fortsatte under natten mot måndagen. Gemensamt för skalven var dock att de var för svaga för att kännas i bebyggelse.

Fjället Herðubreið ligger på det isländska höglandet sydväst om Möðrudalur. Det är 1 682 meter högt och bildades troligen under ett vulkanutbrott mot slutet av den senaste istiden. Formen har gjort att det har röstats fram till Islands vackraste fjäll.

Herðubreið betraktas som en insomnad vulkan. Det finns inget som tyder på att de jordskalv som nu skakar området skulle ha koppling till magmarörelser eller annan vulkanisk aktivitet.

Men Herðubreið brukar ses som en del av Askjas vulkaniska system. Och vid Askja - som ligger ett par mil sydväst om Herðubreið - började i augusti förra året en anmärkningsvärd landhöjning som bara fortlöper. Landhöjningen sedan dess är omkring fyra decimeter och den är sannolikt kopplad till magma som strömmar in på så grunda djup som två kilometer.

Det behöver dock inte finnas något samband mellan utvecklingen vid Askja och jordskalven vid Herðubreið. Det här är också ett område där jordskalv ofta sker på grund av kontinentalplattornas rörelser.

Här kan du läsa mer om Herðubreið.