onsdag 26 oktober 2022

Kristrún Frostadóttir ensam kandidat till partiledare

Kristrún Frostadóttir är med all sannolikhet Socialdemokraternas nästa partiledare. Inför fredagens omröstning på partiets landsmöte är hon den enda kandidaten. Guðmundur Árni Stefánsson - partiets toppnamn i Hafnarfjörður - vill bli vald till vice ordförande. Alexandra Ýr van Erven och Arna Lára Jónsdóttir kandiderar båda till posten som partisekreterare.

Redan innan fristen löpte ut i fredags såg valet av Kristrún Frostadóttir som nästa ledare för Socialdemokraterna ut att närmast bli en formalitet. Den nuvarande ledaren Logi Már Einarsson - som varit partiledare sedan 2016 - har redan meddelat att han inte ställer upp för omval. Och så gott som alla tunga namn verkar se Kristrún Frostadóttir som partiets största hopp för framtiden.

Valet av ny partiledare sker på fredag under Socialdemokraternas landsmöte i Reykjavík. Även om det bara finns en kandidat till posten säger partiets stadgar att det ändå ska hållas en omröstning.

Kristrún Frostadóttir valdes in i alltinget för ett drygt år sedan. Hon toppade då Socialdemokraternas lista i södra Reykjavík. Hon har sedan dess gjort sig känd som en god debattör. När hon i augusti meddelade sin kandidatur på ett möte i Reykjavík satt en rad inflytelserika partikamrater i bänkarna. Det var tydligt att hon hade deras välsignelse.

De senaste veckorna har Socialdemokraterna gått framåt i opinionen och utmanar på nytt om positionen som Islands näst största parti. Bedömare har förklarat uppgången med det kommande partiledarskiftet. Men uppdraget kommer inte att bli enkelt.

Socialdemokraterna är splittrade i många frågor och har aldrig lyckats framstå som en statsbärande kraft. Kristrún Frostadóttir har tidigare sagt att hon vill samla partiet i ett antal nyckelfrågor - en strategi som alltså syftar till att minska oenigheten.

Kanske gynnar det partiet att det politiska landskapet håller på att förändras. I regeringen blir sprickorna mellan koalitionspartierna Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Gröna vänstern allt djupare och synligare. Och om Socialdemokraterna någon gång ska kunna bilda regering från mitten till vänster är det nödvändigt att locka tillbaka till Gröna vänstern.

Kristrún Frostadóttir är 34 år och skulle därmed bli Socialdemokraternas yngsta partiledare genom tiderna. Däremot ser det ut som att en veteran kommer att bli ny vice ordförande. Nyligen meddelade nämligen Heiða Björg Hilmisdóttir - kommunpolitiker i Reykjavík - att hon inte ställer upp för omval till posten. Hon skrev på Facebook att hon vill koncentrera sig på uppdraget som ordförande i kommunernas samarbetsorganisation Samband íslenskra sveitarfélaga.

Den enda kandidaten hittills till vice ordförande är Guðmundur Árni Stefánsson. Inom några dagar fyller han 72 år. Han gjorde i våras comeback i politiken som partiets toppkandidat i kommunalvalet i Hafnarfjörður där han också sitter i fullmäktige.

Bakom sig har Guðmundur Árni Stefánsson en lång karriär inom politiken. Han satt i alltinget mellan 1993 och 2005. Innan dess var han kommunchef i Hafnarfjörður mellan 1986 och 1993. Efter att han lämnade alltinget har han bland annat varit ambassadör i Sverige och USA.

Han meddelade sin kandidatur på Facebook strax efter att Heiða Björg Hilmisdóttir tillkännagivit sitt beslut. Det var dock inte överraskande. Under en längre tid hade han förekommit i spekulationerna och i en intervju i Morgunblaðið i september höll han dörren öppen för att ställa upp: "Man säger aldrig aldrig inom politik."

Vem som ska bli nästa partisekreterare är däremot en öppen fråga. Alexandra Ýr van Erven - som valdes på förra landsmötet 2020 - ställer upp för omval. Hon utmanas av Arna Lára Jónsdóttir som är kommunchef i Ísa­fjarðarbær.

Arna Lára Jónsdóttir var nummer fem på Í-listans valsedel i vårens kommunalval. Hon var också partiets kandidat till uppdraget som kommunchef - och skulle bara bli invald i fullmäktige om partiet fick egen majoritet. I valet fick också Í-listan fem av nio mandat i kommunen.

Arna Lára Jónsdóttir har representerat Í-listan i fullmäktige sedan 2006. Mellan 2009 och 2013 samt 2017 och 2021 var hon också ersättare i alltinget för Socialdemokraterna. Inför vårens kommunalval var det Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Renässans som gick ihop inom ramarna för Í-listan.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas nya ledning.