måndag 31 oktober 2022

Kristrún Frostadóttir ny ledare för Socialdemokraterna

Kristrún Frostadóttir är Socialdemokraternas nya partiledare. Under helgens landsmöte fick hon 94,59 procent av rösterna - och ingen motkandidat till ordförandeposten anmälde sig. Guðmundur Árni Stefánsson valdes till ny vice ordförande. Inte heller han hade någon motkandidat. Den nya partiledaren utlovade fokus på välfärdsfrågor och ekonomisk politik - och lägre prioritet för EU-medlemskap och en ny grundlag.

När Logi Már Einarsson i fredags ställde sig i talarstolen på Socialdemokraternas landsmöte i Reykjavík satte han punkt för sex år som partiledare. Ingen annan har haft posten så länge sedan partiet grundades. I sitt inledningstal blickade han tillbaka till hösten 2016 då han utsågs till ordförande efter ett katastrofval där partiet var nära att mista samtliga platser i alltinget:
"Jag kallades partiets begravningsentreprenör när det begav sig men nu är det ingen som förutspår att partiet ska dö utan nu handlar kritiken snarare om varför inte är ännu större."
Logi Már Einarsson talade om att socialdemokratin hade lösningar på vår tids stora frågor som klimatområdet, mänskliga rättigheter och sysselsättning. Han konstaterade också att han under sin tid som partiledare gjort både bra och mindre bra saker - på ett sätt som påminde honom om hur det var att gå i gymnasiet:
"Jag fick säkerligen svaga betyg på vissa kurser och blev ibland tillrättavisad men lärde mig också massor som jag haft nytta av i fortsättningen. Men det som kanske stack ut och lärde mig allra mest var kamratskapet."
Kristrún Frostadóttir valdes som väntat till ny ordförande. I fredagens omröstning - där ingen motkandidat hade anmält sig - fick hon 94,59 procent av rösterna. Efter att resultatet var klart tackade hon ledamöterna för det starka stödet.

I lördagens tal förklarade Kristrún Frostadóttir att hon ville prioritera fyra saker som partiledare: att fokusera på kärnfrågor som välfärdssatsningar och en stabil ekonomisk politik, att förbättra dialogen med väljarna, att förändra partikulturen som i många fall orsakat falangstrider och att bedriva en stark oppositionspolitik som handlade mer om sakfrågor än om att få spridning på Twitter. Socialdemokraterna skulle enligt Kristrún Frostadóttir "bryta sig ut ur ekokammaren".

Socialdemokraterna har inte varit i regeringsställning sedan 2013. Kristrún Frostadóttir ville inte längre fokusera partiets politik på att driva igenom de frågor som partiet misslyckades med då. Därför skulle hon prata mindre om ett isländskt EU-medlemskap och en ny grundlag.

Hon hävdade att det inte var realistiskt att arbeta för genomgripande förändringar av grundlagen. Det fanns helt enkelt inget stöd för en sådan politik i alltinget. I stället var det bättre att försöka nå kompromisser som åtminstone bidrog till förbättringar. Kristrún Frostadóttir meddelade också att hon var en varm anhängare av ett isländskt EU-inträde - men att ingen skulle tro att det skulle vara en mirakellösning på några problem.

Guðmundur Árni Stefánsson valdes till ny vice ordförande. Inte heller han hade någon motkandidat. Eftersom han var enda kandidaten blev han vald utan att det hölls någon omröstning - en metod som partiet tillämpar för andra uppdrag än just själva ordförandeposten.

Till ny partisekreterare valdes Arna Lára Jónsdóttir med 59,77 procent av rösterna. Hon segrade i omröstningen mot den sittande partisekreteraren Alexandra Ýr van Erven som valdes på förra landsmötet för två år sedan. Hon fick nu 39,85 procent av rösterna.

I omröstningen om ny kassör besegrade Jón Grétar Þórsson motkandidaten Stein Olav Romslo med 49,64 procent av rösterna. Avgående kassören Hákon Óli Guðmundsson ställde inte upp för omval. Vinstmarginalen var knapp - Stein Olav Romslo fick 48,93 procent.

Till ny ordförande för partiets verkställande utskott valdes Guðmundur Ari Sigurjónsson med 72,73 procent av rösterna. Han petade därmed den sittande ordföranden Kjartan Valgarðsson som fick 27,27 procent.

Förnyelsen stannade dock vid själva ledarskapet. Inför landsmötet hade partiveteranerna Kristján L. Möller och Mörður Árnason föreslagit ett namnbyte från Samfylkingin till Jafnaðarflokkurinn. Bland motståndarna fanns bland annat partiets ungdomsförbund. Precis innan resultatet i partisekreterarvalet skulle meddelas tillkännagav de att de dragit tillbaka sitt förslag.

Landsmötet beslutade däremot om att införa en röd ros som ny partisymbol. Valet motiverades bland annat med att socialdemokratiska partier över hela världen använder rosen som symbol.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas landsmöte.