onsdag 5 oktober 2022

Partiledare vill att Island återupptar sökande efter naturgas

Inga nya tillstånd för att leta efter olja eller naturgas i isländska vatten. Det utlovade regeringen i 2021 års regeringsförklaring. Men nu anser Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att det är Islands skyldighet att försöka utvinna naturgas i Drekasvæðið. Och energiminister Guðlaugur Þór Þórðarson önskar att elektrifieringen ska gå snabbare.

Hösten 2021 bildade Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Gröna vänstern på nytt regering. I regeringsförklaringen deklarerade de tre koalitionspartierna att inga tillstånd för utvinning av olja eller naturgas skulle utfärdas under mandatperioden. Beskedet satte punkt för drömmen om Island som exportör av olja och naturgas.

Under 2009 utfärdades de första tillstånden för att leta efter olja och naturgas i Drekasvæðið - ett område som ligger ungefär 30 mil från Islands nordöstra spets och halvvägs till den norska vulkanön Jan Mayen. Under några år var intresset stort för att försöka utvinna fyndigheter på havets botten.

Så småningom svalnade det internationella intresset i takt med att priserna på världsmarknaderna var på förhållandevis låga nivåer. Det blev dessutom allt tydligare att det inte skulle bli billigt eller enkelt att utvinna olja eller gas på så stora djup så långt ut till havs. De sista potentiella exploatörerna backade ur 2018.

Beskedet från regeringen var i praktiken därför inget ställningstagande. Intresset var för ett år sedan obefintligt.

Nu anser Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Centerpartiet, att Island bör tänka om. Han säger i en intervju i Bylgjan att det är en skyldighet att exploatera området och de fyndigheter som eventuellt finns:
"Som enligt undersökningar sannolikt skulle vara naturgas. Som är eftertraktad och en viktig energikälla nu och efterfrågan kommer oundvikligen öka."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdar att behovet av en energipolitik som är fristående från EU har växt efter Rysslands invasion av Ukraina. Det är också viktigt att Island inte ger EU makt över energipolitiken.

Energikrisen på det europeiska fastlandet har ännu inte påverkat priserna på Island. Inte heller har regeringen omprövat beslutet om Drekasvæðið.

Men den nya situationen gör ändå att det redan finns skäl att ompröva energipolitiken. Energiminister Guðlaugur Þór Þórðarson säger i Fréttablaðið att han hade önskat att elektrifieringen hade kommit igång både tidigare och snabbare. Även om Island inte berörs direkt av energikrisen medför den ändå risker för ekonomin:
"Sämre livsvillkor i våra främsta handelsländer slår mot våra främsta exportintäkter. Oavsett om vi talar om fisk eller turism. Så i denna tid rör det sig om en blandning av möjligheter och utmaningar."
Här kan du läsa mer om Drekasvæðið.