fredag 21 oktober 2022

Terrormisstänkta diskuterade mord på isländsk minister

Miljöminister Guðlaugur Þór Þórðarson var en av de politiker som de två terrormisstänkta männen övervägde att mörda. Han har också kallats till förhör till polisen. De två männen diskuterade också möjligheterna att angripa alltinget med hjälp av drönare. Landsréttur har nu fastslagit att männen ska sitta häktade i ytterligare fyra veckor.

I tisdags fastslog Landsréttur att de två män som misstänks för att ha förberett terrorbrott ska sitta häktade till och med den 10 november. Det tidigare häktningsbeslutet från Héraðsdómur Reykjavíkur hade överklagats av männens advokater. De sitter inte längre häktade med restriktioner utan kan ta emot besök och ta del av medier.

Polisen ville också att en psykiatriker skulle ta ställning till hur stort allvar som kan ha funnits bakom männens diskussioner om att utföra mord och terrorattentat. Där backade dock polisen efter protester från männens advokater.

De två häktade är 24 och 25 år gamla och bosatta i Reykjavík. De har inga kända kopplingar till extremistiska eller våldsbejakande rörelser varken på Island eller i utlandet. Polisen utreder dock eventuella kontakter med högerextremister i övriga Norden.

Sedan tidigare är det känt att männen talat om att mörda Gunnar Smári Egilsson, ledare för Islands socialistparti, fackordföranden Sólveig Anna Jónsdóttir samt de tre piratpartisterna Björn Leví Gunnarsson, Helgi Hrafn Gunnarsson och Smári McCarthy. De ska också ha diskuterat attentat mot polisen.

Nu kan RÚV avslöja ytterligare information från utredningen. Männen ska även ha diskuterat ett mord på Guðlaugur Þór Þórðarson, som är alltingsledamot för Självständighetspartiet och är minister med ansvar för klimat-, miljö- och energifrågor. Han har också förhörts som vittne av polisen.

Guðlaugur Þór Þórðarson bekräftar i Morgunblaðið att även han har varit ett av de två terrormisstänktas potentiella offer. Han säger att det var "mycket obehagligt" att få veta att hans namn hade förekommit i männens samtal om tänkbara mål. Han hoppas dock att den här utredningen - som är den första i sitt slag - inte innebär att det isländska samhället är på väg att förändras:
"Det är naturligtvis så att även om vi är en ö så är vi inte en ö. Det som sker i grannländerna kan ske här. Men jag till inte tro att vi är på väg in i någon annan era. Det som har stor betydelse är att vi diskuterar de här frågorna men det behöver vi göra med eftertänksamhet. Vi får inte alls låta rädsla eller negativa känslor ha inverkan där och vad vi än gör så behöver vi alltid tänka på säkerhetsfrågor."
De två männen ska enligt RÚV även ha diskuterat en attack mot alltinget med hjälp av drönare. De ska ha talat om att skaffa sig samma typ av drönare som används i kriget i Ukraina. Det är dock oklart om de faktiskt ska ha haft tillgång till en sådan drönare.

Sveinn Andri Sveinsson, en av de två männens försvarare, säger till Vísir att mannen förnekar terroristbrott men erkänner vapenbrott. Det har inte funnits några planer på att utföra några attentat. I stället rör det sig om ett skämt som tagits på allvar av polisen. Han hävdar också att mannen inte är intresserad av eller har några kunskaper om politik.

Här kan du läsa mer om utredningen mot de två terrormisstänkta.