onsdag 23 november 2022

27 gripna efter knivattack på nattklubb i Reykjavík

27 personer har hittills gripits av polisen efter knivattacken på nattklubben Bankastræti Club i Reykjavík i torsdags. Polisen kopplar dådet - där tre personer knivhöggs av maskerade män - till uppgörelser i undre världen. Inför helgen har det i sociala medier talats om att upp till 300 personer ska samlas i centrum för att göra upp.

Klockan var 23.32 i torsdags kväll när ett tjugotal personer - samtliga maskerade och klädda i mörka kläder - trängde sig in på Bankastræti Club i centrala Reykjavík. De tog sig förbi dörrvakterna och gick rakt mot karaokerummet på nattklubbens nedre våning.

Filmer från övervakningskameror som Stundin tagit del av visar hur männen först går nerför trappan till nedre våningen. Därefter syns hur totalt sjutton personer kommer in i karaokerummet. Vid dörren blir en person knivhuggen. De tränger in två av gästerna i ett hörn och attackerar dem med knivhugg, knytnävsslag och sparkar.

Attacken är över inom loppet av en minut. Därefter lämnar de snabbt platsen. Det första larmet till polisen kommer klockan 23.33.

De tre personerna som knivhöggs fick allvarliga men inte livshotande skador. De har efter dådet hävdat att de känt igen flera av angriparna och att motivet skulle vara avundsjuka.

Sedan dess har mängder av hot cirkulerat mellan två olika grupperingar i sociala medier. Ytterligare en film som Stundin tagit del av visas hur en molotovcocktail kastas genom ett fönster. Personer med anknytning till inblandade har fått stenar kastade genom fönsterrutorna.

En anhörig - som fått en fönsterruta krossad - säger sig i Morgunblaðið vara "skiträdd" för de personer som är inblandade i våldsamheterna. En annan anhörig - en minderårig pojke - ska ha blivit misshandlad under helgen.

Vid ettiden i natt kastades en rökbomb in i en bostad i Reykjavík - men det är ännu oklart om det är kopplat till torsdagens attack. Utanför en bostad i Hafnarfjörður lyckades polisen förhindra ett annat attentat med rökbomb. Inte heller där är det ännu känt om det attentatsförsöket har anknytning till förra veckans knivskärningar.

I sociala medier har olika typer av hot spridits inför helgen. Det har bland annat talats om att upp till 300 personer ska samlas i centrala Reykjavík för att göra upp.

Hittills har polisen gripit 27 personer som misstänkta för inblandning i torsdagens dåd. Av dessa är det tolv som just nu sitter häktade. Minst en misstänkt hann lämna landet direkt efter attacken på Bankastræti Club.

Polisen arbetar efter teorin att knivskärningarna har koppling till konflikter i undre världen. Motivet tros vara kontroll över narkotikahandeln på uteställen i Reykjavíkområdet. Flera av de som misstänks vara inblandade i dådet ska ha arbetat som dörrvakter - en yrkesgrupp som ofta pekas ut som viktiga distributörer av narkotika på de nattklubbar där de arbetar.

Justitieminister Jón Gunnarsson säger i Morgunblaðið att han under lång tid har varnat för utvecklingen där olika kriminella nätverk i allt större utsträckning använder våld. Han vill inte skapa rädsla bland allmänheten men säger samtidigt att han har förklarat krig mot den organiserade brottsligheten. Bland åtgärderna ingår mer resurser till polisen och ökade möjligheter till utredningar utan konkret brottsmisstanke.

Här kan du läsa mer om torsdagens händelser.