tisdag 15 november 2022

Avbokade resa när corona drabbade Italien - får ersättning

Dagen innan familjen skulle resa till Italien för att åka skidor upptäcktes det första fallet av coronasmitta på Island. En konsekvens var att isländska myndigheter klassade hela Italien som ett riskområde. Familjen valde att inte resa - men resebyrån vägrade att återbetala kostnaden. Nu får familjen rätt i domstol.

Den 29 februari 2020 skulle tretton personer - alla tillhörande samma familj - göra den skidresa som de bokat redan under hösten. Flyget skulle lyfta från Keflavík till Verona i norra Italien. Därefter skulle de fortsätta med buss till Madonna di Campiglio där familjen skulle bo på Cristal Palace.

Resan kostade drygt 1,1 miljoner isländska kronor. Familjen hade redan betalat hela kostnaden till resebyrån Ferðaskrifstofa Íslands.

Men under dagarna före avresan blev det uppenbart att coronaviruset spreds i norra Italien. Den 25 februari klassade isländska myndigheter fyra norditalienska regioner som riskområden. Myndigheterna avrådde från icke-nödvändiga resor till dessa regioner.

Dagen innan avresan upptäcktes det första fallet av coronasmitta på Island. Det rörde sig om en man som varit på skidresa till Andolo som ligger nära Madonna di Campiglio.

Upptäckten gjorde att isländska myndigheter den 29 februari klassade hela Italien som ett riskområde.

Men den 28 februari - dagen före avresan - kontaktade familjen resebyrån och meddelade att de inte tänkte åka. De skrev i ett mejl att coronaviruset spreds just i den del av Italien som de skulle besöka. Det var också uppenbart att det var därifrån viruset spreds till andra delar av Europa. Därför ville de inte ta risken att resa till Madonna di Campiglio.

När familjen ville ha pengarna tillbaka valde resebyrån att säga nej. Enligt resebyrån fanns det inga hinder för att genomföra resan som planerat. Det fanns heller inget i resebyråns bokningsvillkor som gav familjen rätt.

Familjen hänvisade till en paragraf i paketreselagen som gav resenären rätt att avboka en resa om omständigheter utöver det normala uppkom och om dessa var utanför resenärens kontroll. Enligt familjen var coronaviruset en sådan omständighet. Om de hade valt att genomföra resan hade de utsatt sig för risken att smittas av ett farligt virus.

Första instans blev Kærunefnd vöru- og þjónustukaupa dit familjen vände sig den 8 april 2020. Den 4 september samma år gav nämnden familjen rätt. Men företaget meddelade den 28 september att de inte tänkte respektera beslutet.

Familjen gick den 8 december 2020 vidare till Héraðsdómur Reykjavíkur genom att stämma resebyrån. Domen föll den 14 juli 2021 - och ännu en gång fick familjen rätt. Resebyrån skulle enligt domen återbetala kostnaden för resan med ränta. Resebyrån skulle dessutom stå för familjens rättegångskostnader.

Resebyrån höll inte med utan överklagade domen till Landsréttur. Resebyråns tyngsta argument var att det vid tidpunkten för avfärden inte fanns någon avrådan från resor till den här delen av Italien. Den kom först senare samma dag. Och familjen avbokade innan det fanns en avrådan.

Men även Landsréttur ger familjen rätt. Omständigheterna i Italien var sådana att familjens hälsa kunde vara i fara. Det rörde sig också om en situation som familjen inte kunde förutse eller hade möjlighet att påverka. Därför gav bestämmelserna i paketreselagen familjen rätt att avboka resan.

Landsréttur dömer nu resebyrån att återbetala hela resekostnaden med ränta. Dessutom ska resebyrån stå för familjens rättegångskostnader. Totalt slutar notan för resebyrån på 3,6 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.