tisdag 8 november 2022

Katrín Jakobsdóttir hoppar av festival efter Sjóns bojkott

Först hoppade författaren Sjón av litteraturfestivalen Iceland Noir. Bojkotten var en följd av regeringens flyktingpolitik där Sjón anklagade statsminister Katrín Jakobsdóttir för att delta med syftet att rentvå sig själv genom kulturtvätt. Nu väljer även Katrín Jakobsdóttir att ställa in sin medverkan. Hon har hittills inte motiverat sitt beslut.

Vid månadsskiftet utkom Reykjavík, en deckare skriven av statsminister Katrín Jakobsdóttir och bästsäljarförfattaren Ragnar Jónasson. Intresset för boken har varit stort - och den gick också direkt upp på första platsen på den isländska försäljningslistan. Den väntas bli en av årets mest säljande böcker. Även det internationella intresset har varit omfattande.

Boken utspelar sig i Reykjavík 1986 i samband med ett toppmöte mellan USA och Sovjetunionen. Skrivandet har gått snabbt. Så sent som i somras arbetade de fortfarande med själva intrigen. Katrín Jakobsdóttir berättade nyligen i Fréttablaðið att de skrivit boken på varsitt håll och att de inte haft några gemensamma skrivtillfällen.

Under litteraturfestivalen Iceland Noir - där Ragnar Jónasson är en av grundarna - skulle författarduon diskutera Reykjavík i ett samtal. Katrín Jakobsdóttir har haft en framträdande plats i marknadsföringen av festivalen. Arrangörerna har också lyft fram att hon är Islands statsminister. Festivalen äger rum 16 till 19 november.

Men de senaste dagarna har festivalen drabbats av en kris. I torsdags meddelade Sjón - ett av affischnamnen - att han ställde in sin medverkan. Skälet var regeringens flyktingpolitik och de avvisningar till Grekland som gjordes dagen innan. Polis hämtade bland annat barn i skolan och förhindrade mediernas bevakning av avvisningarna.

Sjón skrev på Twitter att han inte ville delta i Katrín Jakobsdóttirs "kulturtvätt". Festivalen fick henne att framstå som en kulturellt bevandrad person - men regeringens hantering av avvisningarna visade enligt Sjón att statsministern förespråkade en politik som inte hade något med kultur att göra.

Arrangörerna av Iceland Noir kommenterade inte Sjóns bojkott och ändrade inte heller festivalprogrammet. Under fredagskvällen kom ett inlägg på Twitter:
"In a change to our advertised line-up, Sjón and Katrín Jakobsdóttir will no longer be appearing at Iceland Noir 2022."
Arrangörerna gav ingen förklaring till ändringarna i programmet. Inte heller har Katrín Jakobsdóttir på något sätt förklarat varför hon inte längre tänker medverka. På lördagen hade både Sjóns och Katrín Jakobsdóttirs namn försvunnit från festivalens webbplats. Däremot finns de alltjämt kvar i programmet som inte har ändrats trots avhoppen.

Här kan du läsa mer om Sjóns avhopp från Iceland Noir.