onsdag 9 november 2022

Markägare förbjuder bestigning av Kirkjufell till i sommar

Markägarna stänger Kirkjufell för samtliga besökare ända fram till den 15 juni nästa år. Skälet är det växande antalet olyckor på fjället som inträffat när dåligt utrustade turister försökt bestiga Kirkjufell under vinterhalvåret. Beslutet ska förhindra nya olyckstillbud och farliga situationer för räddningsarbetare som kallas in när någon skadats.

Den 19 oktober i år inträffade ännu en dödsolycka på Kirkjufell. En utländsk man född 1990 förlorade fotfästet och störtade minst tio meter. Efter några timmar nådde räddningstjänsten fram till mannen där han låg till synes livlös på en klippavsats. De kunde konstatera att han var död.

I sällskap med en grupp turister hade mannen tagit sig högt upp på Kirkjufell utanför Grundarfjörður. Men under den här tiden på året är förutsättningarna för att bestiga fjället allt annat än goda. Väta, is och snö utgör en ständig fara för den som förlorar fotfästet.

Det var den tredje dödsolyckan på Kirkjufell sedan 2017. I samtliga fall har det varit utländska turister som dödsstörtat från hög höjd. Olyckorna på fjället har varit betydligt fler - och utsätter också räddningsarbetarna för stora risker.

Efter den senaste dödsolyckan ville både räddningstjänsten och markägarna begränsa tillträdet till Kirkjufell. De beskrev fjället som västra Islands motsvarighet till Reynisfjara - den strand på sydkusten där de lömska vågorna har krävt åtskilliga människoliv.

Under ett möte i lördags med företrädare för kommunen och Ferðamálastofa beslutade de att helt stänga fjället för besökare. Förbudet att bestiga Kirkjufell gäller till och med den 15 juni 2023. Det meddelar markägarna i ett uttalande.

Markägarna skriver att riskerna för att bestiga fjället är påtagliga under höst, vinter och vår. Detta är lokalbefolkningen medveten om och ger sig inte upp på Kirkjufell när inte förutsättningarna är goda. Trots att det redan finns varningsskyltar verkar inte turister avskräckas.

Inte sällan möter markägarna turister som nonchalerar varningarna och försöker bestiga fjället utan lämplig utrustning. Det innebär alltså inte bara en fara för vandrarna utan även för räddningsarbetare som ofta måste undsätta personer som skadat sig under bestigningen.

Dessutom skadar bestigningarna under vinterhalvåret även växtligheten på fjället.

Information om förbudet ska sättas upp vid parkeringen vid Kirkjufellsfoss och vid leden upp på fjället. Markägarna ber om att förbudet ska respekteras av samtliga.

Fram till nästa sommar - då besökare åter tillåts bestiga fjället - ska markägarna i samråd med myndigheterna och kommunen ta fram en plan för säkerheten vid Kirkjufell.

Här kan du läsa mer om den senaste olyckan på Kirkjufell.