fredag 25 november 2022

Nytt attentat mot uteställe i isländskt gängkrig

En rökbomb kastades i går natt in i The Dubliners lokaler i centrala Reykjavík. För andra natten i följd tvingades brandkåren rycka ut efter ett attentat mot en byggnad. Men lokalerna var tomma och ingen person kom till skada. Polisen kopplar dådet till den senaste veckans öppna konflikt mellan rivaliserande gäng i Reykjavík.

Attacken för en vecka sedan där ett tjugotal personer trängde sig in på Bankastræti Club och knivhögg tre personer fortsätter att prägla stämningen i utelivet i Reykjavík. Angriparna bar kniv och knogjärn när de misshandlade tre personer. Dådet har lett till ett öppet krig i undre världen.

Allt tyder på att det rör sig om en konflikt om bland annat försäljningen av narkotika på uteställen i Reykjavík med omnejd. Polisens teori är att dörrvakter fungerar som langare på gatunivå. Eftersom de kan röra sig obehindrat i nattlivet kan de också enkelt komma i kontakt med kunder.

Torsdagens attack ska ha föregåtts av ett drygt års tid med en växande konflikt mellan två eller möjligen tre kriminella gäng. Under den senaste tiden ska konflikten ha eskalerat till misshandel och skadegörelse. Strax innan dådet på Bankastræti Club totalförstördes två motorcyklar i en anlagd brand - en händelse som också kopplas till gängkriget.

Med hjälp av bilder från övervakningskameror ska polisen ha kartlagt hur gruppen av misstänkta angripare samlades under förra torsdagen. Det ska finnas filmer från minst två samlingsplatser. Därifrån tog de sig alltså till nattklubben där de tog sig in med det tydliga målet att angripa tre personer från en rivaliserande gruppering.

Vid tvåtiden under natten mot torsdagen larmades brandkår och polis till puben The Dubliners lokaler i centrala Reykjavík. Då hade någon krossat ett fönster och kastat in en rökbomb. Dådet har enligt polisen sannolikt med gängkonflikten att göra.

Ingen befann sig i lokalerna och ingen kom heller till skada. I samma fastighet finns även nattklubben Paloma som också var tom på gäster.

Två av de gripna har kopplingar till just Paloma. En av dem driver också ett dörrvaktsföretag som ansvarar för bland annat just Paloma. Detta par har också utsatts för ett brandattentat mot hemmet i Reykjavík i veckan.

Natten innan kastades en rökbomb mot en bostad i Reykjavík och en molotovcocktail mot en bostad i Hafnarfjörður. Även dessa händelser kopplas till gängkriget. I båda bostäderna bor anhöriga till några av dem som är misstänkta för förra veckans knivdåd på Bankastræti Club.

Ásmundur Friðriksson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, tog upp utvecklingen i en debatt i alltinget i onsdags. Han hävdade då att den organiserade brottsligheten var på väg att föra Island in i en tid av oro och förfall. Han varnade också för en utveckling som i övriga nordiska länder där kriminella nätverk har starka fästen.

Polisen har nu betydligt fler poliser ute på gatorna i centrala Reykjavík på kvällar och nätter. Inför helgen har det ryktats om planerade uppgörelser mellan de rivaliserande gängen på flera uteställen. Polisen planerar då att ha ännu fler poliser på plats för att kunna ingripa vid behov.

Här kan du läsa mer om händelseutvecklingen efter torsdagens knivattack.