onsdag 30 november 2022

Svensk julmust blir isländsk Jólamöst

Jólamöst står det på flaskorna när bryggeriet Agla gosgerð i Reykjavík börjar sälja julmust på Island. I marknadsföringen kopplas drycken till svenska traditioner - däribland bockbränningar - och beskrivs som ett alternativ till kombinationen Malt og Appelsín som sedan årtionden dominerar på de isländska julborden.

I Sverige introducerades julmust 1910 av Harry och Robert Roberts med förhoppningen om att etablera ett alkoholfritt alternativ till julfirandet. Drycken kallades inledningsvis ändå julöl. Det stora genombrottet kom 1922 i samband med folkomröstningen om rusdrycksförbud. När ett konkurrerande företag kallade drycken julmust valde familjen Roberts att döpa om sin produkt.

Sedan årtionden är julmust ett självskrivet inslag på många svenska julbord. På Island är det i stället Malt og Appelsín som dominerar.

Ölgerðin Egill Skallagrímsson grundades 1913 och den första drycken som tillverkades var Egils Maltextrakt. När apelsinläsken Appelsín lanserades 1955 var det snart någon som började blanda den med Malt - och kombinationen spred sig snabbt och etablerade sig som en självklarhet under julhelgen.

Smaken är kanske inte helt olik svensk julmust - även om apelsinsmaken avviker från julmusten. Men det beror också på vem som blandar. Somliga hävdar att det är en konst att få till proportionerna mellan Malt och Appelsín. Numera går det också att köpa färdigblandad Malt og Appelsín.

Nu vill Agla gosgerð - som tillhör bryggeriet Ölgerðin Egill Skallagrímsson - att islänningarna ska få smak även för julmust. I mitten på november nådde de första flaskorna med Jólamöst butikerna. Jólamöst anspelar förstås på det svenska namnet - men där möst visserligen är en isländsk anpassning av stavningen must kan den också tolkas som möst i betydelsen 'måste'. Jólamöst är alltså ett julmåste.

Men det är inte bara själva drycken som har hämtat inspiration från Sverige. Även marknadsföringen anspelar på Sverige - med eldsflammor och en julbock som för tankarna till bockbränningarna i Gävle. Det senare är en tradition som Island i praktiken redan importerat eftersom julbocken utanför Ikeas varuhus i Garðabær bränts åtskilliga gånger.

Sturlaugur Jón Björnsson är den som har tagit fram julmusten för Agla gosgerðs räkning. Han säger i Morgunblaðið att den borde ha en given plats även på isländska julbord:
"Det gläder oss mycket att till sist kunna erbjuda folket denna nordiska ädeldryck och man bör påpeka att julmust finns i de allra flesta hemmen i Sverige under helgerna - ett slags svenskarnas Malt og Appelsín eller julcola. Det här bekräftar jag själv i egen person eftersom jag bott en tid i landet. En av många saker som gör musten så kul är att det i glaset ser ut att vara traditionell maltöl men doften och smaken är av en helt annan typ. Högtidligt är det visserligen men i klunken trängen en lätt och livlig ört- och godissmak fram som passar väl ihop med till exempel rökt lamm eller fläsk, sill, gravad lax och annan traditionell julmat."
Här kan du läsa mer om Malt og Appelsín.