fredag 11 november 2022

Terrormisstänkta islänningar i häktet i två veckor till

De två islänningar som misstänks för att ha förberett terrordåd mot alltinget, polisen och flera ledande politiker ska sitta häktade i ytterligare två veckor. Det beslutade Héraðsdómur Reykjavíkur i går. Bägge männen förnekar att de har planerat terrorbrott. Deras advokater har dock överklagat häktningsbeslutet till Landsréttur.

I sju veckor har två isländska män - bosatta i Reykjavík och 25 respektive 24 år gamla - suttit häktade misstänkta för att ha förberett terrordåd. De har i olika kanaler diskuterat attentat mot bland annat alltinget, polisen och flera ledande politiker och fackföreningsledare. I olika razzior beslagtog polisen ett femtiotal vapen.

Häktningstiden mot de två männen löpte ut i går men åklagaren Ólafur Þór Hauksson begärde ytterligare två veckor. Héraðsdómur Reykjavíkur gick på hans linje och häktade männen till och med den 24 november. Bägge männens försvarare har dock överklagat beslutet till Landsréttur.

Om inte Landsréttur river upp beslutet kommer männen med all sannolikhet att sitta häktade i minst nio veckor. Isländsk lag säger att ingen får sitta häktad längre än tolv veckor innan åtal väcks.

Båda männen förnekar brott. En av männens advokater, Sveinn Andri Sveinsson, har tidigare sagt att de terrorplaner som polisen tror sig ha avslöjat i själva verket ska ha varit ett skämt. Einar Oddur Sigurðsson, som försvarar den andre mannen, säger till DV att polisen har övertolkat det de två männen har diskuterat och att de inte har planerat några terrordåd.

En annan person som dragits in i utredningen är en vapenhandlare som är pappa till rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir. Han ska enligt uppgifter ha sålt flera vapen till de två misstänkta männen. Han ska dessutom ha haft ett stort antal vapen utan att ha licens.

Det finns även uppgifter om att han ska ha köpt ett vapen konstruerat med hjälp av 3d-skrivare av en av männen. Prislappen ska ha varit 400 000 isländska kronor.

Misstankarna mot mannen gäller vapenbrott. Att han nu utreds av polisen gjorde att Sigríður Björk Guðjónsdóttir förklarade sig jävig och inte längre är inblandad i förundersökningen.

Ändå förekommer hennes namn på flera ställen i utredningen. När polisen förhörde mannen i hans hem i Hafnarfjörður hävdade han enligt Stundin att han var oskyldig och att han inte hade något att dölja. Samtidigt hittade polisen en rad vapen som han inte hade dokumenterade.

Mannen hävdade vidare att poliserna som förhörde honom antingen inte kände till vem som var hans dotter eller syftet var att hämnas på henne. Om de hade vetat om att han var pappa till Sigríður Björk Guðjónsdóttir hade de inte kommit dit.

Enligt Stundin blev han alltmer irriterade ju längre förhöret pågick. Han anklagade poliserna för att använda Stasi-metoder. Han erbjöd också sig att ta ett lögndetektortest för att bevisa sin oskuld. Han vägrade förklara hur det kom sig att han hade mängder av vapen som inte var registrerade korrekt.

Här kan du läsa mer om utredningen mot de två män som misstänks ha planerat terrorbrott.