tisdag 20 december 2022

Sällsynta jordskalv till havs utanför Islands nordöstra spets

Tidigt i torsdags morse började en jordskalvssvärm ute till havs fem mil nordost om Fontur - den östligaste spetsen på Langanes på nordöstra Island. Sedan dess har ett sjuttiotal jordskalv registrerats i området. Så många skalv har inte inträffat i området ända sedan modern mätutrustning togs i bruk 1991. En tänkbar förklaring till skalven är rörelser inom kontinentalplattorna.

Strax före klockan tre under natten till torsdagen registrerade Veðurstofa Íslands ett skalv i Bakkaflóadjúp, ett havsområde beläget öster om udden Langanes på nordöstra Island. Skalvet hade en magnitud på 1,9.

Det första skalvet har sedan dess följts av ytterligare ett femtiotal jordskalv. Den seismiska aktiviteten var som mest intensiv vid lunchtid i torsdags. Då skedde också de två dittills kraftigaste jordskalven som båda uppmättes till 2,9.

Klockan 21.08 i torsdags inträffade det jordskalv det dittills det största i serien. Det skalvet hade en magnitud på 3 och skedde på ett djup av tio kilometer.

Därefter avtog aktiviteten för att växa på nytt på lördagskvällen. Det första skalvet i den serien ägde rum 19.39 på lördagen och skalven fortsatte under natten och morgonen. Många av skalven var större än 2 och flera var dessutom större än 3 enligt preliminära resultat. Epicentrum var fortsatt ute till havs nordost om Langanes.

Klockan 20.53 i lördags rapporterades ett skalv med en magnitud på 3,3. Klockan 17.36 i söndags inträffade ett skalv som uppmättes till 3,2. Det följdes av ett mindre skalv klockan 18.20 - men sedan dess har inga nya skalv registrerats i området.

Majoriteten av skalven sker alltså ute till havs omkring fem mil nordost om Fontur, den östligaste udden på Langanes. Inget av skalven har varit tillräckliga för att kännas på land. Från epicentrum till närmaste bebyggelse i Bakkafjörður och Þórshöfn är avståndet närmare tio mil.

Sedan i torsdags har ett sjuttiotal skalv registrerats i Bakkaflóadjúp.

Jordskalv i det här området är sällsynta. Sedan Veðurstofa Íslands installerade modern mätutrustning 1991 har - fram till torsdagens jordskalvssvärm - bara totalt ett tiotal skalv registrerats. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att inga jordskalv sker i området. Det kan också innebära att de är för svaga för att de ska registreras av mätutrustningen på land.

Bakkaflóadjúp är ingen plats där kontinentalplattorna möts. I sprickzoner - där olika plattor möts - är jordskalv mycket vanliga. Samtidigt finns det heller inget som tyder på att den pågående jordskalvssvärmen skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. En trolig förklaring är i stället att skalven är ett resultat av rörelser inom kontinentalplattorna.

Även inom kontinentalplattorna kan det finnas spänningar som resulterar i jordskalv. Jordskorpan är till exempel tjockare vid Island än ute till havs i Bakkaflóadjúp. Det kan också finnas temperaturskillnader mellan olika delar - och om det är något kallare ute till havs än närmare kusten kan även det skapa spänningar som utlöser jordskalv.