måndag 12 december 2022

Två islänningar åtalas för förberedelse till terrorism

Två isländska män åtalas för att ha planerat och förberett terrordåd. De två männen har enligt åklagaren samlat på sig ett stort antal vapen för att utföra dåd mot institutioner och personer i ledande ställning i samhället. Åtalet är det första i sitt slag på Island. Aldrig tidigare har någon ställts inför rätta för misstänkt terrorism.

Den 21 september i år gjorde polisen razzior mot en rad adresser i huvudstadsregionen. Ett femtiotal skjutvapen och stora mängder ammunition togs i beslag. Fyra personer greps - men två av dem släpptes efter förhör medan två av dem alltjämt sitter häktade. De två männen ställs nu inför rätta.

Männen åtalas för förberedelse till terrorism - ett brott som kan ge livstids fängelse. De ska enligt åklagaren ha planerat dåd mot viktiga samhällsinstitutioner och personer i ledande ställning.

Männen är 24 respektive 25 år och hemmahörande i Reykjavík. Ingen av dem har några kända kopplingar till extremistiska eller våldsbejakande organisationer. Under polisens utredning har sökandet efter kontakter med likasinnade i utlandet inte lett till några resultat. Polisen har särskilt undersökt eventuella kopplingar till högerextremister i övriga Norden.

De ska dock ha talat om Anders Behring Breivik som en förebild. Männen ska också ha visat stort intresse för våldsbejakande och högerextremistiska manifest och andra politiska dokument med liknande ideologiskt innehåll.

Åtalet har ännu inte offentliggjorts. Under tiden i häkte har det dock framkommit att de två männen med hjälp av meddelandetjänsten Signal har diskuterat attentat mot en rad tongivande politiker och andra opinionsbildare. De ska också ha talat om möjligheterna att utföra dåd riktade mot bland annat polisen och alltinget.

Enligt försvararna finns det i åtalet inga preciseringar från åklagaren om när, hur eller var attentat skulle ske. Inte heller pekas några tänkta mål ut i åtalet. Däremot anser åklagaren att brotten ska ha begåtts mellan maj och september i år.

Åtalet är alltså det första i sitt slag på Island. Aldrig tidigare har någon ställts inför rätta för brott mot terrorismlagen.

De två männen har konsekvent förnekat terrorbrott. Däremot har de erkänt vissa vapenbrott. I förhör ska de ha sagt att diskussionerna om att utföra attentat mot politiker och samhällsinstitutioner aldrig har varit allvarligt menade.

En av männen åtalas samtidigt även för ringa narkotikabrott.

De två männen häktades i torsdags i ytterligare fyra veckor. Rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur väntas börja under januari nästa år. Häktningsbeslutet har överklagats till Landsréttur och prövas i dag eller i morgon.

Här kan du läsa mer om utredningen mot de två misstänkta männen.