torsdag 1 december 2022

Utredningen mot misstänkta terrorislänningar är klar

Utredningen mot de två isländska män som misstänks för att ha planerat terrorbrott är klar. Det blir nu upp till åklagaren Ólafur Þór Hauksson att fatta beslut om åtal. De två männen omhäktades i förra veckan misstänkta för förberedelse till terroristbrott och vapenbrott. Ytterligare några personer i samma härva misstänks för vapenbrott.

Den 21 september i år grep isländsk polis två män som hade samlat på sig ett femtiotal skjutvapen. De två männen - som båda är bosatta i Reykjavík och är 24 respektive 25 år - hade då diskuterat attentat mot en rad isländska politiker och samhällsinstitutioner.

Männen hade bland annat diskuterat terrorattacker mot alltinget och polisen. De hade också pekat ut en rad politiker som tänkbara måltavlor för dåd. Där fanns Islands socialistpartis ordförande Gunnar Smári Egilsson, klimatminister Guðlaugur Þór Þórðarson, piratpartisterna Smári McCarthy, Björn Leví Gunnarsson och Helgi Hrafn Gunnarsson samt fackordföranden Sólveig Anna Jónsdóttir.

Polisen fick upp ögonen för de två männen under en annan utredning som handlade om vapen som framställts med hjälp av 3d-skrivare.

I torsdags omhäktades de två männen i ytterligare två veckor. När häktningstiden löper ut på torsdag i nästa vecka har de varit häktade i totalt elva veckor. Enligt lagen får de inte sitta i häkte längre än tolv veckor utan att åtal väcks.

Nu är utredningen mot de två männen färdig. Det uppger åklagaren Ólafur Þór Hauksson för Vísir. Det blir nu upp till honom att fatta beslut om åtal mot de två männen.

Misstankarna gäller förberedelse till terroristbrott och vapenbrott. Männen förnekar alla anklagelser om terrorplaner men har gjort vissa medgivanden när det gäller olaga vapeninnehav.

De två männens advokater hävdar att polisen har blåst upp männens konversationer till ett terrorhot. Deras diskussioner ska inte ha varit allvarligt menade och de ska inte heller ha haft några som helst avsikter på att utföra några attentat.

Ytterligare några personer i utredningen misstänks för vapenbrott. Dessa personer har inte suttit häktade. Inte heller där har ännu något beslut om åtal fattats.

Utredningen är den första i sitt slag på Island. Aldrig tidigare har några islänningar misstänkts för att ha planerat den här typen av storskalig terrorism.

Här kan du läsa mer om utredningen mot de två männen.