tisdag 24 januari 2023

Akureyri skrotar utegångsförbud för katter på nätterna


Det kommer att bli svårt att lära katterna klockan. Och kanske också att gå hem så snart det är mörkt. Så skämtades det i Áramótaskaupið, public service-bolaget RÚV:s årliga nyårsrevy. Nu skrotar majoriteten i kommunfullmäktige i Akureyri planerna på att införa utegångsförbud för katter på nätterna. Förbudet skulle införas 2025.

I november 2021 röstade en majoritet i kommunfullmäktige i Akureyri för att förbjuda lösgående katter. Beslutet klubbades med sju röster mot fyra. Förbudet motiverades bland annat med att det skulle skydda fågellivet i kommunen.

Men beslutet fick både skarp kritik och politiska konsekvenser. Inför kommunalvalet våren 2022 bildades lokalpartiet Kattkandidaturen med syftet att ta sig in i fullmäktige för att riva upp beslutet. Kandidaterna - som alla var tvåbenta - presenterades inte med titlar på valsedlarna utan i stället med det kattnamn som de företrädde.

I opinionsmätningar inför valet såg det ut som att Kattkandidaturen skulle väljas in i fullmäktige. En annan mätning visade att invånarna i regionen var splittrade inför ett utegångsförbud för katter.

Kanske var hotet från Kattkandidaturen tillräckligt stort för att majoriteten skulle backa redan före valdagen. Majoriteten övergav planerna på ett totalförbud för utekatter. I stället skulle katter inte få vistas utomhus mellan midnatt och sju på morgonen. De skulle heller inte få gå lösa under häckningstid.

I valet fick Kattkandidaturen 4,1 procent av rösterna. Det räckte inte till något mandat i kommunfullmäktige i Akureyri. Ändå står det nu klart att partiets enda egentliga mål kommer att uppfyllas.

Förbudet skulle träda i kraft i januari 2025. Men nu har den nya majoriteten i kommunen beslutat att riva upp det planerade förbudet. Den planerade ändringen av den lokala ordningsstadgan kommer inte att drivas igenom. Katter får alltså även i framtiden att gå lösa.

Majoriteten ska ha fattat beslutet att slopa förbudet i början på december. Att utegångsförbudet togs upp i Áramótaskaupið ska alltså inte ha haft någon inverkan på kursändringen.

Här kan du läsa mer om det planerade förbudet mot lösgående katter.