tisdag 3 januari 2023

Fréttablaðið upphör med utdelning till hushållen

I dag kommer årets första utgåva av Fréttablaðið. Men tidningen kommer inte längre att delas ut i brevlådor i storstadsområdena. I stället finns den nu att hämta i butiker, badhus och bensinstationer på sydvästra Island och i Akureyri. Läsningen av Fréttablaðið har de senaste åren minskat drastiskt och utgivningen har dragits med stora förluster. Morgunblaðið blir därmed den enda dagstidningen som delas ut direkt till hushållen.

Islands två sista dagstidningar - Morgunblaðið och Fréttablaðið - har efter finanskraschen varit rena förlustaffärer i mångmiljardklassen. Enda skälet till att tidningarna inte gått i konkurs är ständiga kapitaltillskott från ägarna som i sin tur använder ledarsidorna för att bilda opinion. Där Morgunblaðið går fiskeindustrins ärenden är Fréttablaðið mer marknadsliberal och EU-vänlig.

I november förra året var det enligt Gallup 17,6 procent som läste Morgunblaðið och 28,2 procent som läste Fréttablaðið - en av de lägsta siffrorna genom tiderna. Så sent som för fem år sedan nådde den gratisutdelade Fréttablaðið nästan halva den vuxna befolkningen.

Bolaget Torg som ger ut Fréttablaðið gjorde 2021 en förlust på 252 miljoner isländska kronor. Bokslutet för 2022 är ännu inte klart.

Det senaste året har Fréttablaðið börjat snegla på en annan affärsmodell. Kostnaderna för distribution och tryck - i synnerhet tidningspapper - har stigit dramatiskt. Samtidigt har alltså allt färre valt att läsa tidningen. Före nyår trycktes tidningen i 80 000 exemplar.

Den förändrade affärsmodellen har bland annat inneburit ett ökat fokus på att distribuera tidningen i ställ i bland annat butiker, badhus och bensinstationer. Så har tidningen distribuerats i många år utanför storstadsområdena. Men nu har alltså Fréttablaðið försökt hitta läsare på samma sätt även i områden där den också delats ut direkt till hushållen.

Från och med i dag finns tidningen på drygt 120 ställen i Reykjavíkområdet, på Suðurnes, i Selfoss med omnejd, i Akranes, Borgarnes och Akureyri. Enligt Fréttablaðið ska 85 procent av befolkningen ha möjlighet att hämta tidningen i sitt närområde. Antalet distributionsställen ska också växa under året.

Jón Þórisson, vd för Torg, säger i Fréttablaðið att förändringen syftar till att minska bolagets klimatavtryck samtidigt som det medför betydligt lägre kostnader. Tidningen ska också anpassa den redaktionella profilen efter det nya distributionssättet.

Han vill i RÚV inte säga något om storleken på den tryckta upplagan. Däremot räknar Jón Þórisson med att annonsörer och läsare ska vara lika intresserade av Fréttablaðið som tidigare och att de inte ska bli färre. Han tror också att papperstidningen fortfarande har en framtid.

Därmed blir Morgunblað­ið­ den enda dagstidningen på Island som alltjämt bärs ut direkt till prenumeranter.

Men det är inte den enda förändringen på mediemarknaden. Strax efter nyår meddelade Stundin och Kjarninn att de går ihop. Stundin har fokus på undersökande journalistik och utkommer i tryck varannan vecka medan Kjarninn enbart finns på nätet. De skriver i Stundin att samgåendet är ett sätt att stärka journalistiken.

Det första numret av den gemensamma tidningen - som ännu inte har fått något namn - kommer den 13 januari.

Både Stundin och Kjarninn grundades av journalister som antingen var oönskade efter ägarskiften eller som inte ville jobba kvar när ägarna ville styra det redaktionella innehållet.

Vid årsskiftet gick även Strandir - en nyhetssajt för regionen med samma namn - i graven sedan kommunen Strandabyggð inte längre ville ge något bidrag till arbetet. Kommunen har enligt RÚV bidragit med 200 000 isländska kronor i månaden. Kommunen ska i stället informera medborgare genom den egna webbplatsen som ska få en uppfräschning under året.

Strandir har bland annat rapporterat om turerna kring kommunchefen Þorgeir Pálsson. Förra mandatperioden tvingades han bort från uppdraget och valde att stämma kommunen - och när han till viss del fick rätt i domstol valde kommunen att överklaga. När han efter senaste valet på nytt blev kommunchef valde han att dra tillbaka överklagandet i en rättsprocess som alltså gällde honom själv.

Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island.