tisdag 17 januari 2023

Island exporterar över 2 500 ton sillval till Japan

Drygt 2 500 ton sillval gick på export från Island till Japan i december förra året. Det är första gången på mer än fyra år som det isländska valfångstbolaget Hvalur säljer kött från sillval till den japanska marknaden. Sommarens jakt var också den första på lika många år. Valköttet fraktades till Japan med fartyg. Det rapporterar Heimildin.

I somras jagade Hvalur sillval för första gången sedan sommaren 2018. När jakten upphörde i slutet av september hade totalt 148 djur skjutits. Jakten kom igång sent på grund av dåliga väderförhållanden i början på juni medan gynnsamt väder gjorde att den kunde fortsätta ända in på hösten.

Valfångsten återupptogs alltså efter tre år utan jakt. De senaste åren har jakten varit en förlustaffär för Hvalur. Men storägaren och vd:n Kristján Loftsson är genom aktieinnehav i fiskeindustrin en miljardär som har råd att förlora pengar. För honom har jakten också ideologiska motiv.

Tidigare hade fiskeministern Svandís Svavarsdóttir talat om att inte utfärda några nya fångstkvoter för val efter 2023 eftersom det inte bedrivits någon jakt. Kristján Loftssons svar var alltså att direkt sätta igång att förbereda den första jaktsäsongen på fyra år - trots att han har tusentals ton med fryst sillval i fryshus i huvudstadsregionen.

Ett skäl till att valfångsten inte längre är lönsam är att exporten på senare år i princip enbart har gått till Japan. Utöver viss inhemsk konsumtion av sillval har det inte funnits någon marknad för köttet. Exporten till Japan har dessutom varit kostsam och komplicerad eftersom få rederier vill transportera valkött.

Kristján Loftssons lösning på problemet har varit att själv hyra fartyg och anlita besättningar för exporten.

I december i år fraktades 2 576 ton sillval från Island till Japan. Exporten gjordes med fartyg. Det rapporterar Heimildin med hänvisning till preliminär statistik från Skatturinn.

I det här skedet går inte myndigheten ut med mer information om exporten. Men det är bara sillval som kan bli aktuellt på den japanska marknaden. Och det är bara Hvalur som har sillval att exportera. Däremot är det oklart om det rör sig om fruset eller färskt kött från sommarens jakt - även om det senare är det troliga.

Livsmedelsdepartementet har enligt Heimildin ännu inte utfärdat något intyg om att köttet kommer från en val som är tillåten att jaga. Det ska dock göras under januari. Ett sådant intyg är nödvändigt för att japanska myndigheter ska tillåta införseln av sillval från Island.

Här kan du läsa mer om sommarens valfångst.