torsdag 9 februari 2023

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir fortsätter leda Renässans

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir är den enda kandidaten till partiledare för Renässans under helgens landsmöte i Reykjavík. När fristen löpte ut i går var hon enligt ett pressmeddelande den enda som hade anmält sin kandidatur. Även vice ordföranden Daði Már Kristófersson ställer upp för omval. Där har dock tiden för att anmäla sin kandidatur ännu inte löpt ut.

Våren 2016 bildades Renässans som ett resultat av interna konflikter inom Självständighetspartiet. Då hade partiets EU-vänliga falang hamnat i kylan sedan ledaren Bjarni Benediktsson valt att nonchalera vallöftet om en folkomröstning om EU-medlemskap samtidigt som motståndet mot ett inträde blivit alltmer uttalat.

Initiativtagare var Benedikt Jóhannesson som också blev Renässans första ledare. I valet hösten 2016 fick Renässans 10,5 procent av rösterna och bildade koalition med just Självständighetspartiet och Ljus framtid. Även Ljus framtid hade EU-inträde på dagordningen - men i regeringssamarbetet lades frågan på is för att hålla ihop koalitionen.

Regeringen sprack bara ett år senare. Regeringskrisen ledde fram till ett nyval där stödet för Renässans var så lågt att partiet inte såg ut att klara femprocentsspärren till alltinget. Efter svaga insatser i debatter och interna påtryckningar valde Benedikt Jóhannesson att lämna över ordförandeskapet till Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, som tidigare varit vice ordförande för Självständighetspartiet.

I valet hösten 2017 backade Renässans till 6,7 procent - ett resultat som ändå sågs som en framgång eftersom partiet tidigare verkat vara på väg ut ur alltinget. I valet 2021 fick Renässans 8,3 procent av rösterna.

I opinionsmätningarna ligger Renässans omkring 10 procent på riksplanet. Partiet har även haft vissa framgångar på kommunnivå och har nu ledamöter i flera fullmäktigen i storstäderna.

Än så länge är Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir en oomstridd ledare. Stödet är ganska stabilt - men det har heller inte lyft. Inför valet 2021 lyckades hon till sist avvärja en intern splittring som utlöstes av att Benedikt Jóhannesson nekades att vara toppkandidat på en av partiets listor i huvudstadsregionen. Efter att ha ändrat nomineringsprocessen har kritiken mot partiledningen tystnat.

I morgon samlas Renässans till landsmöte i Reykjavík. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir var när fristen löpte ut klockan 12 i går den enda som anmält sin kandidatur till posten som ordförande. Allt pekar alltså mot att hon blir omvald och fortsätter att leda Renässans.

Hösten 2020 valdes Daði Már Kristófersson till vice ordförande. Även han ställer upp för omval och är hittills den enda kandidaten till posten. Här löper dock fristen för att anmäla sin kandidatur ut först en timme efter valet av ordförande.

Här kan du läsa mer om Renässans.