måndag 13 februari 2023

Renässans fortsätter säga ja till EU och euron

Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir omvaldes till ordförande för Renässans med 91 procent av rösterna. Daði Már Kristó­fers­son besegrade utmanaren Erlingur Sigvaldason i omröstningen om posten som vice ordförande. Ny partisekreterare är Sigmar Guðmundsson. Under helgens landsmöte fastslog partiet åter att det bästa för Island är att gå med i EU och att byta ut kronan mot euron.

Hösten 2017 tog Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir över som ledare för Renässans sedan partiet hamnat i en så djup kris att mandaten i alltinget var hotade inför det stundande nyvalet. Hon räddade partiet kvar i alltinget och har sedan dess aldrig utmanats om ordförandeposten.

Det gjorde inte Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir den här gången heller. Inför omröstningen på Renässans landsmöte i Reykjavík i helgen var hon den enda kandidaten. Hon valdes till en ny tvåårsperiod som ordförande med 91 procent av rösterna.

Daði Már Kristó­fers­son valdes till vice ordförande hösten 2020 och har vid flera tillfällen hoppat in som ersättare för partiet i alltinget. Han utmanades av Erlingur Sigvaldason - ordförande för Renässans ungdomsförbund - men gick segrande ur omröstningen.

För första gången valde Renässans också en partisekreterare. Uppdraget gick till alltingsledamoten Sigmar Guðmundsson. Det uppger partiet i ett pressmeddelande.

På landsmötet antog Renässans dessutom en ny politisk resolution. Här pekar partiet åter ut medlemskap i EU och euron i stället för kronan som nyckeln till framtiden.

Den senaste tidens inflation beror enligt Renässans till stor del på den instabila isländska kronan. En valuta som inte är större än en medelstor stad på det europeiska fastlandet kommer aldrig att kunna erbjuda någon stabilitet. För att skapa en trygg omgivning för både företag och hushåll är det nödvändigt att ersätta kronan.

Inflationen på Island är i dag i paritet med situationen i grannländerna - medan räntorna är tre gånger högre. Det här är enligt Renässans något som hämmar den ekonomiska utvecklingen och underblåser klyftor i samhället.

Fri konkurrens, reformering av fiskekvotsystemet och långsiktig energipolitik är andra frågor som partiet vill prioritera - och som dessutom ses som en naturlig del av ett EU-inträde.

Samtidigt som Socialdemokraterna under nya ordföranden Kristrún Frostadóttir har prioriterat ned EU-frågan väljer alltså Renässans att fortsätta driva den som ett av partiets viktigaste politiska mål. Hittills har Socialdemokraterna ökat snabbt i opinionen medan stödet för Renässans är oförändrat - trots att EU-opinionen svängt efter Rysslands invasion i Ukraina. I flera mätningar i följd har ja-sidan varit starkare än nej-sidan för första gången sedan Island ansökte om EU-medlemskap sommaren 2009.

Just EU-frågan förefaller också alltjämt vara en grundpelare för Renässans. I nybildade Europarörelsen - en kampanjförening som grundades förra våren - är partiets tidigare alltingsledamot Jón Steindór Valdimarsson ordförande och Valdimar Birgisson, kommunpolitiker i Ísafjörður, sitter i styrelsen.

Dessutom är Heiða Kristín Helgadóttir för tillfället assistent åt Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir. Även hon drev såväl i Bästa partiet - där hon bland annat var kampanjledare - som Ljus framtid - som hon var med och grundade - en EU-vänlig linje.

Här kan du läsa mer om Renässans.