I somras stod det klart att Logi Már Einarsson skulle lämna uppdraget som ledare för Socialdemokraterna. Ganska snart stod det klart att efterträdaren skulle bli Kristrún Frostadóttir - och sedan dess har opinionssiffrorna pekat rakt uppåt. Hon meddelade dock nyligen att hon går på föräldraledighet och räknar med att vara borta från politiken helt och hållet i tre månader.
Hos flera opinionsinstitut har Socialdemokraterna redan gått om Självständighetspartiet som Islands största parti. Nu kommer samma skifte även i den senaste väljarbarometern från Gallup.
Socialdemokraterna får nu 25,3 procent - vilket är partiets högsta siffra sedan hösten 2009. Och det är första gången sedan våren 2009 som Socialdemokraterna är större än Självständighetspartiet. Jämfört med föregående mätning är ökning 1,9 procentenheter.
I decembermätningen var avståndet bara 0,4 procentenheter till Självständighetspartiets fördel. Nu minskar Självständighetspartiet med 0,3 procentenheter till 23,5 procent. Det är dessutom första gången sedan hösten 2017 som partiet inte är störst på Island.
Självständighetspartiet har sedan valet 2017 regerat ihop med Framstegspartiet och Gröna vänstern. Men hade det varit val till alltinget i dag hade trepartikoalitionen förlorat sin majoritet. Framstegspartiet backar med 0,8 procentenheter till 11,3 procent medan Gröna vänstern ligger kvar på den historiskt usla noteringen 6,8 procent. Inte sedan Gallups mätningar började 2004 har stödet varit så lågt.
Piratpartiet minskar med 0,9 procentenheter till 10,4 procent. Renässans ökar med 0,4 procentenheter till 7,3 procent. Både Centerpartiet och Folkets parti klarar femprocentsspärren till alltinget och får båda 5,5 procent - vilket för Centerpartiet innebär en uppgång med 0,9 procentenheter och för Folkets parti en nedgång med 0,7 procentenheter.
Stödet för regeringen är större än för de tre enskilda partierna tillsammans. Det är nu 46,4 procent som uppger att de står bakom koalitionen - en tillbakagång med 0,7 procentenheter.
Här kan du läsa mer om opinionsläget.
Här kan du läsa mer om opinionsläget.