torsdag 2 februari 2023

Vill ha besked om kollektivtrafik till flygplatsen i Keflavík

Ingen information inne på flygplatsen och en hållplats långt från terminalbyggnaden. Trots att det går att åka kollektivt till och från flygplatsen i Keflavík är det få utöver enstaka anställda som reser med Strætós bussar. Nu vill Självständighetspartiets Hildur Sverrisdóttir få klarhet från infrastrukturminister Sigurður Ingi Jóhannsson om vad som avgör bussförbindelserna.

Islänningar tar i regel bilen medan turister i regel tar särskilda transferbussar till och från flygplatsen i Keflavík. Däremot är det få som reser kollektivt med Strætó - trots att det sedan flera år finns en busslinje som knyter ihop flygplatsen med Reykjavík.

Att resenärerna är få gör också att avgångarna är få. När trafiken är som tätast går det en buss i timmen mellan Keflavík och Reykjavík. Med Strætó tar resan 75 till 80 minuter medan transferbussarna kör samma sträcka på runt 45 minuter.

Biljetterna med Strætó är betydligt billigare. I dag kostar en enkel resa 1 960 isländska kronor för den som inte har något rabattkort. Kynnisferðir - som är den största privata operatören och som ägs av finansminister Bjarni Benediktssons familj - tar 3 699 kronor för samma sträcka.

Att det är få som reser med Strætó är kanske inte så underligt. Busshållplatsen ligger långt från terminalbyggnaden och är svår att hitta till för den som inte vet var den ska leta. Där finns heller inte mer än en hållplatsskylt.

Inne i terminalbyggnaden finns ingen information om att det finns alternativ till de privata bussarna. Det finns inte heller någon information om var hållplatsen finns.

Däremot har två privata företag - som betalar dyrt för att få stå med sina bussar just utanför terminalen - både försäljningskontor och information på olika platser i byggnaden. Dessa företag har fått tillstånd genom att lägga bud på trafiken till flygplatsbolaget Isavia som får del av biljettintäkterna från resorna.

Nu tar Hildur Sverrisdóttir, alltingsledamot för Bjarni Benediktssons parti Självständighetspartiet, upp frågan i en interpellation till infrastrukturminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Hon undrar bland annat om det finns något i lag eller avtal som förhindrar att Strætó kan ha en hållplats närmare terminalen och kan informera om kollektivtrafiken inne i terminalen.

Hon vill också veta om han tänker engagera sig i frågan för bättre tillgänglighet till Strætós bussar så att de ska kunna bli ett alternativ för fler som reser till och från flygplatsen i Keflavík.

Här kan du läsa mer om kollektivtrafiken till flygplatsen i Keflavík.