Äta & bo

Tips på hotell och restauranger är något av det mest efterfrågade bland Islandsbloggens besökare. Här hittar du rekommenderade matställen och övernattningar över hela landet. Gemensamt är att samtliga är "testade" vid mer än ett tillfälle. Gemensamt är också att alla åtminstone förtjänar omdömet bra - medan vissa förtjänar ännu högre betyg. Här finns däremot inga turistfällor där resenärer betraktas som vandrande plånböcker och där städning tycks vara ett okänt fenomen (hallå Hótel Adam).

Akranes:
Gamla Kaupfélagið: Gemytligt och prisvärt ställe med varierad meny. Bra luncher.
Kaffi Ást: Ett fik som ständigt byter ägare och namn, vilket väl säger en del om tillströmningen av turister till Akranes. Håller dock alltid stilen omgörningarna till trots.
Thai Santi: Genomsnittligt thaiställe. Ful inredning.

Akureyri:
Akureyri Fish: Enkel men prisvärd fiskrestaurang. Betydligt mindre meny under vintern när gästerna är färre.
Bautinn: Lika populärt bland islänningar som bland utlänningar. Välkomnande restaurang med rejäl mat. Den som vill komma steget närmare hjärtinfarkten väljer pizzan ostaveisla med sex sorters ost - det positiva med fettbomben är att det tar ett halvt dygn att bli hungrig på nytt.
Berlín: Det är snarare stämningen än menyn som ska påminna om den tyska huvudstaden. Populärt ställe för frukost och brunch, men även varmrätterna är bra. Öppnar tidigt och är därför ett gott val för den som vill starta dagen redan på morgonkvisten.
Bláa kannan: Klassiskt fik i trevlig miljö. Serverar även lunch. Läget på Hafnarstræti är kanske stadens bästa för att spana på folk.
Brynja: Ledsen Valdís, men Islands bästa glass finns hos Brynja i Akureyri och inte i Reykjavík. Timmarna före stängningsdags är köerna långa oavsett årstid. Den som smakat chokladglassen förstår varför. Har nu även vegansk mjukglass. Finns även i Kópavogur.
Café Laut: Högklassigt fik i en av Akureyris pärlor, den botaniska trädgården.
Dj Grill: Snabbmat. Hamburgarna är klart över snittet men pommes fritesen är rätt sorgliga.
Gistiheimilið Bjarnargerði: Ligger på Eyjafjörðurs östra sida tio minuters körning från Akureyri. Rofyllt trots att ringvägen susar förbi 100 meter bort. Ett bra val för den som vill ha ett trevligt boende men inte vill betala för någon lyx.
Greifinn: En familjefavorit som ofta är knökfull om helgerna. Missa inte saltfiskpizzan!
Gula Villan: Välskött men något lyhört gästhem nära Akureyris centrum.
Hótel Akureyri: Ett gemytligt och ombonat hotell med utmärkt läge. Genomsnittlig frukost.
Hótel Kea: Ett hotell som närmast är något av en institution i staden. I Akureyri kan dessutom inte läget bli mer centralt. Har kanske tappat något av sin stjärnglans, men läget (såvida du inte är allergisk mot kyrkklockan), servicen och sängarna gör Hótel Kea till ett gott val.
Hótel Kjarnalundur: Ett budgetalternativ i en stad där priserna ofta är höga. Fint läge i Kjarnaskógur några kilometer söder om centrum. Enkla men trevliga rum. Genomsnittlig frukost och bra wifi.
Hótel Norðurland: Det börjar - särskilt i badrummen - lukta renoveringsdags för Hótel Norðurland. Heltäckningsmattorna vinner knappast några designpriser, men rummen är klart godkända med sköna sängar, fin skrivplats, gratis bredband och bra frukost. Dessutom utmärkt läge nära centrum och hamnen.
Indian Curry Hut: Stabil indisk budgetrestaurang. Minimalt med sittplatser. Ta med och ät vid hamnen tre minuter bort.
Ísbúðin Akureyri: Visserligen känns allt annat än Brynja som förräderi, men Kjörís glasspalats i Akureyri är ingen dålig utmanare. Generöst med sittplatser och ett enormt utbud av smaker.
Kaffi Ilmur: Har sedan starten 2012 etablerat sig som ett av Akureyris trevligaste kaféer. Bra bagels.
Krua Siam: Pålitlig thailändsk restaurang i centrala Akureyri. Lunchbuffén är ett kap (om än ett ganska flottigt sådant).
Pétursborg: Naturskönt läge några kilometer väster om Akureyri. Ett gästhem där det inte bara finns ett kök att använda utan även grill och badtunna. När det är fullbokat kan det ibland vara kö till toalett och badrum. I övrigt ett utmärkt ställe.
Rub 23: En av få krogar som börjat i Akureyri i norr men även etablerat sig i Reykjavík. Isländska råvaror med asiatisk känsla. Ett bra val en kväll när en vill skämma bort sig en smula.
Símstöðin: Trevligt ställe mitt emellan fik och bistro. Med isländska ikoner som Björk, Megas och Halldór Laxness på väggarna.
Sjanghæ: Kinesiskt med standardvästerlandifiering av maten. Inte lysande, men långt bättre än den genomsnittliga kinakrogen i kvarteret. Enorma portioner. Serveringspersonalen är inte sällan så nervös att deras skakningar troligtvis ger utslag på Richterskalan.

Árnes:
Verslunin Árborg: Sympatiskt grillhak.

Baula:
Baulan: Vägstoppet för den som ser charmen i ett kärvt bemötande. Garanterat fritt från turistbussar eftersom ägaren befinner sig i fejd med hela chaufförskåren.

Bifröst:
Hreðavatnsskáli - Hótel Grábrók: Hyggligt vägstopp. Egentillverkad pasta är restaurangens signum.

Bíldudalur:
Bíldudalur hostel: Ett av Islands trevligaste vandrarhem. Alltid välstädat och läget vid hamnen är svårslaget.
Vegamót: Husmanskost och lite mer ambitiösa rätter till vettiga priser.

Bjarkalundur:
Hótel Bjarkalundur: Pålitlig husmanskost på ett av landets mest klassiska vägstopp. Även ett bra ställe att övernatta.

Blönduós:
Hótel Blanda: Nytt namn, ny attityd, nytt wifi och ny frukost. Hótel Blönduós var stället där alla gäster verkade betraktas som ett besvär. Som Hótel Blanda har standarden höjts minst ett snäpp. Rummen - som i vissa fall har fin utsikt och horribelt konstruerade badrum - är dock desamma.
Hótel Húnavellir: Trista rum som verkligen signalerar inkvartering för gymnasieelever - men det spelar mindre roll när badet finns intill rummen och naturen och sjön tar vid där parkeringsplatsen slutar.
Potturinn: För att rikta in sig på ringvägsresenärer är Potturinn en ovanligt ambitiös restaurang. Vällagad mat i onödigt stel miljö. Sticker ut genom att ha säl på menyn. Ändå ett bra alternativ för den som fått nog av vägstoppens armada av hamburgare och pommes frites.

Borðeyri:
Tangahús: Tangi betyder 'landtunga', och det är onekligen en passande beskrivning av detta gästhems läge. Byggnaden är på tre sidor omgiven av den brusande Hrútafjörður. Från den hektiska ringvägen och det livliga vägstoppet Staðarskáli är det bara fem minuter till lilla Borðeyri, där lugnet härskar. Ett prisvärt och hemtrevligt ställe.

Borgarfjörður Eystri (Bakkagerði):
Álfacafé: Sägnerna säger att alverna ska vara lite extra förtjusta i just Borgarfjörður Eystri. Hur det står till med den saken går förstås att diskutera, men på Álfacafé tycks ingen tvivla. Ingen bör i alla fall tvivla på den smarriga fisksoppan.
Blábjörg: Välordnat och gemytligt gästhem inrett i en gammal fiskfabrik. Lunnefågelkolonin på Hafnarhólmi är förmodligen skälet till att många besöker Borgarfjörður Eystri, så fågeltemat i inredningen är knappast någon slump.
Já Sæll: En restaurang som tar sitt namn från vuxenbarnet Ólafur Ragnar Hannessons signaturreplik - känd från inhemska monstersuccén Næturvaktin - väcker lite underliga om än sympatiska associationer. Maten är det dock inget fel på. Serverar främst fisk och kött från närområdet.

Borgarnes:
Hótel Borgarnes: Bra om än gammalmodiga rum med en duschkonstruktion som knappast vinner Nobelpris. Frukost strax över genomsnittet. Bra trådlöst nätverk.
Hótel Hafnarfjall: Fantastiskt läge och hyggliga priser. En del av rummen är dock ganska sunkiga och i stort behov av renovering.
Icelandair Hótel Hamar: Icelandairs egna hotell håller alltid en rätt hög standard. Att alla rum ligger i markplan med möjlighet att gå ut (om än bara på parkeringen för hälften av rummen) är en bonus. Frukosten är bra men långt ifrån värd tillägget på 25 euro. Och Icelandairs princip att bara ha långsamt trådlöst nätverk utan kostnad är patetiskt snålt med tanke på rumspriserna under högsäsong.
Landnámssetur Íslands: Ett av landets bästa historiska museer har också en riktigt bra restaurang. Lunchbuffén - som serveras året runt - med soppor, sallader och någon fiskrätt är prisvärd.
Ljómalind: Kanske Islands charmigaste minimarknad med produkter från regionen. Skyr, glass och ost från Erpsstaðir, sylt och saft från Hundastapi, svamp, bär och blommor från odlare i trakten och mängder av islandströjor och konst.
Matstofan: En udda blandning av bar, snabbmatshak och filippinsk restaurang. Det senare är bästa skälet för ett besök.
Staðarhús: Enkel övernattning på hästgård i lugn miljö. Plus för klappvänlig hund och minus för lite sliten inredning. Okej frukost.

Breiðavík:
Hótel Breiðavík: Egentligen för dyrt sett till standarden, men hotellrummen i byggarbetarliknande baracker är bara granne med tystnaden och den gyllenbruna sandstranden. Onekligen svårslaget. Rummen i huvudbyggnaden - som saknar eget badrum - inhyste tidigare skolpojkar som pryglades och utnyttjades sexuellt av lärare och annan personal i en av Islands största mörkläggningsskandaler. De nuvarande ägarna kan förstås inte lastas för det, men magkänslan är lite sisådär i vissa av rummen eftersom de känns igen från offrens berättelser. Och hoppa över den allt annat än prisvärda trerättersmiddagen på kvällen. Sällan har så medioker matlagning varit så dyr.

Breiðdalsvík:
Hotel Post: Ett hotell brukar ha reception och servera åtminstone frukost. Inget av detta finns här. Inte heller finns något utrymme för den som vill laga egen mat. Men rummen - samtliga med toalett och dusch - är fräscha om än inte så rymliga. För den som vill sköta sig själv och spara en slant.
Hótel Staðarborg: Naturskönt och gemytligt hotell fem minuters körning från Breiðdalsvík. Bra frukost och bredband, men rummen är lite slitna.
Kaupfjelagið: Hemtrevligt kafé och liten livsmedelshandel i det gamla kooperativets lokaler - en era som fungerar som inspirationskälla för miljön.

Broddanes:
Broddanes hostel: Vandrarhem med prisvärda rum inrett i en nedlagd skola - något som inte är helt ovanligt på landsbygden. En kvällspromenad runt knuten är svårslagen med utsikt över havet och fjällen samt fåglar och får som ständigt sällskap. På Broddanesey ute i fjorden finns dessutom en lunnefågelkoloni.

Dalvík:
Dalvík hostel: Isländska vandrarhem brukar alltid vara välstädade och fräscha. Vandrarhemmet i Dalvík är inget undantag. Ett av de mest prisvärda boendena i hela landet med tillmötesgående personal och utmärkt standard.
Kondó: När allt annat är fullt eller stängt funkar Kondó hyfsat.

Djúpavík:
Hótel Djúpavík: Långt ifrån lyx men Islands varmaste och hemtrevligaste (och lyhördaste) hotell. Det är inte bara läget som granne med världens ände som gör Hótel Djúpavík speciellt. Inget annat hotell känns lika ombonat eller välkomnande. Dessutom är enbart maten i sig värd en omväg. Den saltade torsken och skyrdesserten med blåbär är hemlagad perfektion på en tallrik.

Djúpivogur:
Hótel Framtíð: Hotell med en rustik och varm känsla. Bra frukost.
Langabúð: Trevligt fik i äldsta huset i Djúpivogur.
Við Voginn: Av alla hak längs ringvägen som erbjuder fish and chips är nog Við Voginn det bästa. Dessutom hemlagad husmanskost under luncherna.

Drangsnes:
Malarhorn: Restaurangen erbjuder hemlagat av hög klass med fantastisk utsikt över Grímsey och Steingrímsfjörður. Här finns också prydliga stugor och rum att hyra.

Egilsstaðir:
Bókakaffi Hlöðum: Hemtrevligt fik som även serverar soppa och husmanskost. Ligger vid Lagarfljóts västra strand.
Café Nielsen: Ett av östra Islands bästa matställen. Lagom ambitiöst kök i ombonad miljö.
Gistihúsið: Ett av landets bästa hotell utanför storstäderna. Fräscht och gediget. Många rum har utsikt över sjön Lagarfljót. Frukost strax över medel.
Hótel Svartiskógur: Naturskönt i all sin enkelhet. Ligger tre mil utanför Egilsstaðir längs väg 917.
Hótel Valaskjálf: Har efter en rejäl renovering blivit både trevligare och ambitiösare. Propra rum med bekväma sängar. Frukost klart över medel. Men när det är fullt räcker inte nätet till för alla användare.
Salt: Enkel men gedigen mat med viss personlig stil. På menyn finns utöver de obligatoriska hamburgarna även pizza, indiskt och sallader.
Skálinn: Genomsnittliga hamburgare och medioker pizza. Välj husmanskosten i stället. Den är inte sällan riktigt bra.
Söluskálinn: Noll atmosfär - men bensinmackshaken är inte sällan riktigt bra på vanlig husmanskost.

Erpsstaðir:
Rjómabúið Erpsstaðir: Gårdsbutik med glass, skyr och ost tillverkad av mjölk från de kor som strosar omkring på ängarna bredvid. Den som är intresserad får titta in till djuren och det går även att övernatta på gården.

Eskifjörður:
Gistiheimilið Mjóeyri: En riktig pärla belägen på en liten landtunga vid fjorden. På gården skuttar familjens kanin runt med de klappvänliga fåren. Prisvärt och idylliskt.

Eyjafjarðarsveit:
Silva: En av Islands få vegetariska restauranger ligger ett par kilometer från Hrafnagil som i sin tur ligger ett par mil söder om Akureyri. Serverar både raw food och varm mat. Ett ställe som alltid ger en skön vitaminkick.

Fáskrúðsfjörður:
Fosshótel Austfirðir: Fosshótel är inte direkt någon kedja som satt personlighet i centrum. Kedjans första hotell på östra Island är annorlunda. Byggnaden är det som länge var det franska sjukhuset i Fáskrúðsfjörður. Varsamt och stilrent renoverat men ändå modernt. Vissa rum har fransk balkong med utsikt över fjorden - en bonus vare sig vädret är vackert eller vidrigt. Enda minuset är opålitligt trådlöst nätverk.
Söluskáli SJ: Snabbmat - hamburgare, pizza med mera - av okej standard.

Flókalundur:
Hótel Flókalundur: Ett klassiskt isländskt landsbygdshotell där miljön är lyxen - rummen har antingen utsikt över fjällbjörkskogen där får då och då traskar förbi eller mot fjorden. Höga poäng för ombonadskänsla. Kvaliteten på maten i restaurangen kan vara lite svajig.

Flúðir:
Minilik: Lilla Flúðir kan stoltsera med Islands enda etiopiska restaurang. Prisvärt och annorlunda.

Freysnes:
Söluskálinn: Klassiskt vägstopp på den glesbefolkade sträckan mellan Höfn och Kirkjubæjarklaustur. Typiskt långtradarchaffiskäk - köttiga middagsbufféer och hamburgare. Men gemytligt - särskilt under vintern när Freysnes är något av en oas för de fåtaliga bilister som är ute på vägarna.

Garðabær:
Ikea: För den som vill känna sig hemma borta. För den som vill testa några traditionella isländska rätter är Ikeas restaurang faktiskt inget dumt val. Plokkfiskur och fiskibollur kan visserligen bli smaskigare än här, men knappast billigare.

Grindavík:
Gistiheimilið Borg: Grindavík har aldrig lockat några horder av turister, så utanför högsäsongen kan det vara glest mellan gästerna. Ett propert och plånboksvänligt gästhem för den som vill ha ett alternativ till Keflavík och Reykjavík.
Lava: Ett dopp i Blå lagunen är en upplevelse - men den är också prissatt på ett sätt som får badvattnet att lukta lite lätt av turistocker. Restaurangen Lava håller däremot samma klass och prisnivå som några av de bästa matställena i Reykjavík.
Salthúsið: I Grindavík och på Salthúsiðs meny är livet saltfisk. Och det är inget pjåkigt liv.

Grundarfjörður:
Hótel Framnes: Ett av de bästa övernattningsalternativen på norra Snæfellsnes. Utmärkt läge vid hamnen. Den som har tur behöver inte ge sig ut på valskådning till havs utan kan se djuren från hotellfönstret.

Gullfoss:
Gullfosskaffi: Köttsoppan är något av Gullfosskaffis signum. Horder av turister under sommaren. Ändå ett trevligt vägstopp för den som inte förväntar sig någon lyx.
Hótel Gullfoss: Hotell beläget mitt i ingenstans några få minuter från vattenfallet Gullfoss. Rummen är fräscha om än långt ifrån charmerande. Restaurangen är som bäst vid frukosten när den inte sällan badar i solljus.

Hafnarfjörður:
Bike Cave: Häng för cyklister som inte nödvändigtvis bekymrar sig om dieten. Mängder av fettdrypande snabbmat och mer hälsosamma alternativ. Kvalitet strax över genomsnittet och rimliga priser för att vara Island - något gärna ägarna också slår sig på bröstet för. Hur nu det går ihop med att ketchup till pommes frites kostar 145 isländska kronor. Många veganska rätter.
Hótel T10: Fungerade ett tag som annex åt Hótel Hafnarfjörður. Ägaren är densamma men annexet drivs nu som ett fristående hotell. Rummen höll helt enkelt inte måttet jämfört med Hótel Hafnarfjörður. Enkla, billiga och charmbefriade rum. Godkänd frukost. Hotellets wifi suger dock.
Hótel Vellir: Nytt, fräscht och ganska enkelt. Rymliga rum. Okej frukost. Ett bra val för den som har bil - annars ganska avsides. Fastigheten byggdes ursprungligen för kontor och stod klar precis före finanskraschen. Därefter stod den tom i sju år innan den - som mycket annat - omvandlades till hotell.
Norðurey hotel: Utmärkt budgetval för den som vill ha sin bas i Reykjavíkområdet men inte behöver vara i centrum. Ger mycket för pengarna - enkla men ljusa rum, okej frukost, gott om parkeringsplatser och bra bredband. De dyrare rummen i tornet är större och har ett litet pentry.
Tuk tuk thai: Thailändskt av europeiskt snitt, det vill säga ganska snällt kryddat. Ganska bra budgetställe.

Heimaey:
Canton: På Heimaey har till och med öns enda kinesiska restaurang en lunnefågel som symbol. En bra budgetasiat som känns fräschare och mindre frityrflottig än många andra liknande ställen.
Einsi kaldi: Det finns gott om hotellrestauranger med medioker mat och höga priser. Einsi kaldi - som är Hótel Vestmannaeyjars restaurang - tillhör inte dem. Omsorgsfullt tillagad mat där fiskrätterna dominerar på kvällsmenyn. Smörrebröden till lunch är inte heller tokiga.
Gistiheimilið Árný: Bra vandrarhem nära badhuset.
Hótel Vestmannaeyjar: Ljusa och praktiska rum för den som vill ha en skön säng men klarar sig utan lyx.
Kaffi Kró: När vågorna piskar mot stranden och vinden viner erbjuder Kaffi Kró ombonad miljö och utsikt över småbåtshamnen.
Slippurinn: Inte bara öns bästa restaurang, utan ett av hela Islands bästa matställen. Här står fisken i centrum tillsammans med utsikten över Heimaklettur. Dessutom förhållandevis låga priser jämfört med topprestaurangerna i Reykjavíkområdet. Signaturdesserten - med skyr och bergsyra - är en underbart sötsyrlig avrundning på en måltid.

Hella:
Árhús: Genomsnittligt och inte särskilt charmigt ställe. Maten är okej. Árhús kommer varken vara bästa eller sämsta restaurangen du besöker på Island.
Hótel Hella: Hyfsat men lite gammaldags budgethotell. Ganska bra frukost. Dålig wifi på övervåningen.
Kanslarinn: Pålitligt stopp längs ringvägen. Vyerna tillhör visserligen inte Islands vackraste, men de obegripliga jalusierna gör restaurangen onödigt mörk. Ingen lyxmatlagning men alltid gott och mättande. Har nyligen öppnat hotell i lokaler intill.

Hellissandur:
Welcome Hótel Hellissandur: Rum med utsikt över Snæfellsjökull och havet. Utanför högsäsongen är det inte helt ovanligt att du har hela hotellet för dig själv - i synnerhet eftersom personalen lyser med sin frånvaro då incheckningen sker genom olika koder.

Hellnar:
Primus kaffi: Ofta enda matstället på södra Snæfellsnes som är öppet under vintern. Trevligt och fridfullt så länge du inte råkar komma samtidigt som utflyktsbussarna. Klart godkänd plokkfiskur.

Hólmavík:
Café Riis: En av Västfjordarnas bättre restauranger i trevlig miljö.
Kaffi Galdur: Att hålla museet om svart magi och häxprocesser öppet året runt i lilla Hólmavík är i sig ett behjärtansvärt initiativ. På det intilliggande fikets meny finns blåmusslor och fisk från fjorden och grönsaker från ett eget växthus. Enkelt och gott.
Kaupfélagið Steingrímsfjarðar: Okej grill i kooperativets lokaler. Generösa öppettider. Att komma hit känns ofta som en utandning eftersom det är det första vägstoppet på en och en halv timme i varje riktning.

Hrísey:
Akkerið: Genomsnittliga hamburgare och lite mer i trivsam miljö.
Brekka: På Hrísey fanns länge bara ett ställe att äta på. Brekka gör dock ingen öbesökare besviken.
Verbúðin 66: Ingen supermysig miljö även om stämningen kan vara hög under pubkvällarna. Pålitliga hamburgare året runt och lite mer ambitiös nivå under sommarmånaderna.

Húsavík:
Árból: Mycket prisvärt gästhem i annars ofta svindyra Húsavík. Vindsvåningarna har hög mysfaktor och utsikt över en liten park.
Salka: Trevlig bistro vid hamnen.

Hvalfjörður:
Ferstikluskáli: Trevligt stopp i amerikansk dinerstil på resan runt Hvalfjörður.
Hótel Glymur: Hotell med rykte om att vara ett av Islands bästa. Etagerummen och utsikten över fjorden frälser de flesta. Ett val för den som verkligen gillar upplevelsen av att bo på hotell. Men för den som bara sover, kastar i sig lite frukost och åker vidare kan göra klokare val.

Hveragerði:
Frost og funi: Gästhem med lyxkänsla. Hembakat bröd och rökt lax till frukosten, bassänger med utsikt över älven Varmá och konst som hade räckt för att fylla ett ansenligt galleri.
Grillið hjá Möggu: Okej grillhak och bättre glass.
Hótel Örk: Heltäckningsmattorna, de livlösa korridorerna och tjock-tv:n plockar kanske inga charmpoäng, men det gör däremot den rikliga frukosten och det härliga badet. Hótel Örk (örk betyder 'ark' och inte urk) är ett bra val under lågsäsong. Under högsäsongen höjs priserna mer än vad som är motiverat.
Kjöt og kúnst: Restaurang som utmärker sig genom att främst använda ånga från heta källor för att laga maten.

Hvolsvöllur:
Björkin: Pizzorna är knappast minnesvärda medan den hemlagade husmanskosten på denna bensinstationsservering är riktigt bra.
Eldstó: Trevlig korsning mellan fik och bistro som serverar lättare rätter på dagen och traditionella varmrätter på kvällen. All keramik som används har skapats av ägarna. En av efterrätterna bär namnet Hekla 47 efter vulkanens senaste riktigt stora utbrott år 1947. Bärsåsen ska föreställa lavan som rinner från skyrtoppen. Tack och lov har de hoppat över vulkanaskan...
Gallery Pizza: Okej pizza och snabbmat i lokaler som bönar och ber efter en renovering.
Hótel Hvolsvöllur: Daterad inredning och charmbefriade lokaler. Tummen upp för gedigen frukost, gratis badtunnor och bra wifi.

Höfn:
Hafnarbúðin: Höfn har visserligen en del bra restauranger, men att köpa en macka med havskräftor i det lilla snabbmatshaket vid hamnen och sedan sätta sig på bryggan är en betydligt mysigare upplevelse.
Hótel Höfn: De billigaste och lätt omoderna rummen är skrubbliknande. Om du inte kommer utanför högsäsong är de dessutom allt annat än billiga. Men frukosten är bra och många rum erbjuder en fin utsikt.
Hvammur: Ett bra alternativ för den som vill övernatta i Höfn utan att lämna staden halvt ruinerad.
Höfn Inn: Ett av få ställen i överprissatta Höfn där huvudet inte vilar på en skämskudde. Visst, receptionen kan vara seg, frukosten serveras på ett annat ställe, närmaste grannen är bensinpumpar, golven är skumma men sköna och korridorerna har en inte helt angenäm sjukhuskänsla. Och stolarna formade som fingrar i rummen hade kunnat gästspela i en skräckfilm. Men faktiskt ändå rätt trevligt.

Ísafjörður:
Gamla gistihúsið: Prydligt, gästvänligt och oklanderligt städat i centrala Ísafjörður. Rummen på Mánagata 5 är riktigt prisvärda och tillhör stadens trevligaste. På Mánagata 1 - som är avsett för resande som har med sig sängkläder eller sovsäck - är det ganska lyhört.
Hamraborg: Snabbmats- och pizzahak som för några år sedan röstades fram till landets bästa vägstopp. Vilket känns logiskt om samtliga röstande var raggare med drömmar om amerikanska diners och 1950-talet.
Hótel Ísafjörður: Inte stadens festligaste byggnad och inte landets festligaste rum. Men allt är rent, prydligt och rejält i något slags nordisk och minimalistisk tradition. Hotellets restaurang är ett plus.
Tjöruhúsið: Tveklöst en av de bästa restaurangerna utanför Reykjavíkområdet - och kanske en av Islands bästa fiskrestauranger över huvud taget. Allt enkelt tillagat utan ego på tallriken. Har aldrig någon fast meny utan serverar enbart dagens fångst.

Keflavík:
Bed and Breakfast Keflavík Airport: Rymliga rum i byggnader som tidigare användes av amerikanska soldater stationerade på Nato-basen i Keflavík. Bara fem minuter från flygplatsen. Serverar dessutom frukost redan från 4.30 för den som ska med ett tidigt flyg. Men läget gör att det är mycket spring i korridorerna med personer som kommer och går hela dygnet. Kanske inget för sjusovaren.
Biryani: Bra falafel. Prisvärd snabbmat - åtminstone för att vara Island. Lokalerna är dock allt annat än mysiga.
Gulldreki: Kinesiskt enligt klassiskt europeiskt snitt. Allt annat än spännande men ändå rätt okej.
Kaffi Duus: Ett utmärkt ställe för en måltid direkt före eller strax efter flyget. Utsikten över hamnen bidrar till att göra Kaffi Duus till en liten pärla.
Olsen Olsen: Även om de amerikanska trupperna lämnat Keflavík avslöjar Olsen Olsen en bit av det kulturella inflytande som Nato-styrkorna efterlämnat. Inrett i 1950-talsstil är det här ett bra ställe för en hamburgare eller något annat friterat och ohälsosamt.
Panda: Ännu en kinarestaurang med hygglig mat anpassad till europeiska smaklökar.
Park Inn by Radisson: Pålitligt hotell med rymliga rum, sköna sängar och service klart över genomsnittet. Badrummet har dock en inte helt angenäm känsla av Finlandsfärja.
Rétturinn: Husmanskost som är en favorit hos många som jobbar i närområdet. Meny och mat som är garanterat befriad från inställsamhet mot turister.
Thai Keflavík: Lunchbuffén kan vara sisådär men köket kan alltid laga en oklanderlig pad thai på beställning.

Kirkjubæjarklaustur:
Fosshótel Nupar: Ett par mil öster om Kirkjubæjarklaustur ligger Fosshótel Nupar utkastat som byggbaracker i ingenstans. Skenet bedrar dock. Visserligen är priserna - som det mesta längs sydkusten - ganska höga. Men rummen är trevliga och frukosten utmärkt.
Hótel Geirland: Erbjuder övernattning i traditionella hotellrum och enkla stugor. Ett rum i en stuga där det finns matlagningsmöjligheter och en liten veranda är ett bra alternativ för den som vill försöka lapa lite sol i sydkustens lugn.
Hótel Laki: Rummen i den nya utbyggnaden är särskilt bra - rymliga, fräscha och välutrustade. Plus för en riktigt bra frukostbuffé. Enda minuset är svajigt nät.
Skaftárskáli: En bensinstation med en ordinär grill - korv, mackor, hamburgare och soppa - är de enda förväntningarna en besökare kan ha på Skaftárskáli. Ändå är det något särskilt med att komma till det här stället under vintern när mörkret nästan hela dygnet ruvar över sydkusten. Som det enda stället att stanna på inom en radie på två timmars körning genom övergivna lavalandskap är Skaftárskáli alltid en välkommen syn.

Kleppjárnsreykir:
Hverinn: Gemytligt vägstopp med enkel meny. Mycket av grönsakerna som serveras kommer från de egna växthusen. Den som gillar något grönt brukar dessutom kunna köpa det med sig hem från ett litet försäljningsstånd vid entrén.

Kópasker:
Skerjakolla: Den lilla livsmedelsbutiken är det närmaste Kópasker kommer en restaurang. Pizza och några enklare rätter. Ta med och ät med utsikt över havet.

Kópavogur:
Brynja: Islands bästa glass har gjort resan från Akureyri till huvudstadsregionen.
Hótel Heiðmörk: Hopplöst läge, men nytt, fräscht och ganska trevligt. Liten men riktigt bra frukost.
Hótel Smári: Granne med gallerian Smáralind. Hyggligt mellanklasshotell.
Nings: Kinesiskt anpassat till västerländska smaklökar. Några rätter är riktigt bra. Särskilt currykoljan med ägg och grönsaker.

Laugar:
Dalakofinn: Den friterade saltfisken kan världen visserligen leva utan, men i övrigt är maten klart bättre än normal vägkrogsstandard. Den avslappnade miljön är ett annat plus.
Stórulaugar: Fräscht pensionat i trevlig miljö. Ganska lyhört, småsegt trådlöst nätverk och ordinär frukost. Plus för tillgång till badtunna.

Laugarbakki:
Hótel Laugarbakki: En gammal skola som gjorts om till hotell - något som är ganska vanligt på den isländska landsbygden. Fräscha och praktiskt inredda rum. Frukost över genomsnittet. Enda minusen är opålitligt trådlöst nätverk och dåligt tryck i vissa duschar.

Laugarhóll:
Hótel Laugarhóll: Höga hemtrevlighetspoäng och naturskönt läge. Allra bäst med hotellet är dock bassängen och den lite varmare källan bredvid. Ett bad här är alltid en upplevelse oavsett väder.

Litla Kaffistofan:
Litla Kaffistofan: Inget annat vägstopp är så inarbetat i isländska resenärers medvetande att det utgör en referenspunkt på Veðurstofa Íslands jordskalvskartor. Men så finns det heller inte mycket annat här i lavalandskapet mitt emellan Reykjavík och Hveragerði. Därför är Litla Kaffistofan också en räddare i nöden när vägen över Hellisheiði snöat igen. Ett helt okej vägfik - men fotbollsnostalgin är nog egentligen mer minnesvärd än mackorna och sopporna.

Lýsuhóll:
Lýsuhóll: Majestätisk utsikt över Snæfellsjökull, Bláfeldarhraun och Atlanten. Gratis öringfiske i ån. Ombonade stugor. Granne med hästar och ett av Islands allra bästa bad. När vädret visar upp sig från sin bästa sida har lilla Lýsuhóll på södra Snæfellsnes nästan något magiskt över sig.

Mosfellsbær:
Thai Express: Pålitligt thaiställe.

Mývatn:
Balú: Matvagn med fokus på wraps. Den veganska med blomkål och kikärtor är smarrig. Plus våfflor, quesadillas, övernattengröt och lite annat.
Gamli Bærinn: Trevlig restaurang i bistrostil där råvaror från trakten står i centrum.
Helluhraun 13: När sommaren kommer flyttar ägarna in i garaget och hyr ut villan i Reykjahlíð till turister. Prydligt och propert med högklassig frukost. Ett av få boenden i Mývatnområdet under högsäsong som inte sätter saldot på lönekontot i gungning.
Sel hótel: Horder av turister under sommaren. Dyk upp i januari och du är förmodligen själv på hotellet om inte någon grupp norrskensjägare råkar passera förbi. Helt okej hotell, fik och restaurang. Men som sagt, rejält trångt under högsäsongen.
Vogafjós: Här mjölkas inte bara korna framför gästernas ögon utan även deras plånböcker. Bortsett från de löjliga priserna - ägarna gör sitt bästa för att utnyttja att enbart utlänningar besöker stället - är Vogafjós ändå ett trevligt ställe där fikets meny har basen i den mjölk som produceras på gården. Här är inte bara sjön Mývatn en granne, utan även kor och får. Hyr även ut trevliga rum.

Möðrudalur:
Fjallakaffi: Hela 469 meter över havet är Möðrudalur Islands högst belägna gård och fasta bosättning. Här i höglandets utkanter möter det karga fjällandskapet böljande grönska. Våfflorna på kaféet är väl värda en omväg från ringvägen. Och pittoreskhetsmätaren slår definitivt i botten. Erbjuder även övernattning i gemytliga rum.

Nauteyri:
Steinshús: Mjuka kakor med zucchini är så hett att de nått ända till en av Islands ... svalaste platser. I skuggan av glaciären Drangajökull finns en uppsjö av ambitiöst hembakade tårtor och kakor i Steinshús, den byggnad som hyser en utställning till minne av poeten Steinn Steinarr.

Neskaupstaður:
Hótel Capitano: På baren och restaurangen är stämningen ofta hög. Hotelldelen är sisådär. Frukosten är verkligen inget extra, rummen är lyhörda och städningen bristfällig. En renovering är dock på gång. Ett alternativ för den som inte har några förväntningar och den som kan få rummet till ett rimligt pris.
Pizza Fjörður: Okej pizzor i östra Islands pizzahuvudstad.

Norðurfjörður:
Kaffi Norðurfjörður: Ett sommaröppet kafé och restaurang som ibland närmast driver med begreppet närproducerat. Fisken har landats i hamnen tio meter bort. Lammköttet kommer från gårdar i kommunen.

Ólafsfjörður:
Hótel Brimnes: Duschdraperiet kommer visserligen att klibba sig fast på alla gäster som är större än en vandrande pinne, men bortsett från detta är Hótel Brimnes gemytligt och prisvärt. Hygglig frukost och pålitligt bredband.

Ólafsvík:
Hobbitinn: Ólafsvíks snabbmatshäng är totalt charmbefriat. Men varken husmanskosten eller pizzorna behöver skämmas för sig.
Hótel Ólafsvík: Ett hyggligt hotell med bra frukost. Restaurangen är den bästa i staden - vilket möjligen säger mer om konkurrensen än om maten i sig.
Hraun: Pålitliga fiskrätter och trevlig miljö även om ägaren har något Georg Bjarnfreðarsonskt över sig.

Patreksfjörður:
Besti Bitinn: Hygglig bensinmacksgrill. Husmanskosten till lunch är bättre.
Fosshótel Westfjords: Nybyggt, fräscht och stilrent. Bredbandet kan vara lite segt - men det är en av få minusposter.
Ráðagerði hostel: Ett ställe med personlighet och stil. Fräscha och rena rum. Stort plus för frukosten som vill vara lite mer än mellanklasstandarden. Men lyhördheten och de smala och branta trapporna påminner om att huset inte ursprungligen byggdes som ett gästhem. Dessutom återspeglar priserna att få andra alternativ finns på orten.

Raufarhöfn:
Hótel Norðurljós: Påminner en hel del om Hótel Djúpavík även om Hótel Norðurljós är mer av ett traditionellt hotell. Även här - i ett av landets mest vindpinade och avlägsna hörn - är det sillarbetarnas gamla bostäder som blivit hotell. Utanför högsäsongen är gästerna lätt räknade. Ändå är detta ett ställe där det aldrig känns obekvämt att vara den enda gästen. Eftersom fiskekvoterna sedan länge lämnat Raufarhöfn fångas här mest måttligt populära arter som havskatt, ett stående inslag på hotellmenyn som alltid bevisar att havskatten är underskattad.
Kaffi Ljósfang: Litet sommaröppet fik som även säljer hantverk från trakten.

Reyðarfjörður:
Geskur: Okej, miljön är inget att hetsa upp sig över. Men husmanskosten helt befriad från turistanpassning är den bästa i staden. Dessutom finns pizzor, hamburgare och annan snabbmat.
Hótel Austur: Ett hotell som tack vare fräscha rum med sköna sängar hade kunnat vara så bra. Men här verkar det inte vara någon som riktigt bryr sig om resten. På frukosten tar mycket slut utan att ersättas och personalen har ibland så dålig koll på gästerna att den plockas undan för tidigt i tron att alla redan ätit. När hotellet är fullt är wifi-kapaciteten under all kritik.
Tærgesen: Förekommer flitigt i tv-serien Fortitude som en lätt nedgången krog med ofräscha uthyrningsrum. Det är inte helt långt från verkligheten åtminstone vad gäller rummen i huvudbyggnaden. Men maten är pålitlig och stämningen ofta hög.

Reykholt:
Fosshótel Reykholt: Personlighet är knappast kedjan Fosshótels signum, och Reykholt är inget undantag på den punkten. Men omgivningarna är storslagna. Ett bra alternativ under lågsäsong. Under sommarmånaderna är prislappen för de något slitna rummen däremot svårmotiverad.

Reykholt í Biskupstungum:
Friðheimar: Tomatsoppa och annat tomatigt serveras i samma växthus som de odlas. Onekligen närproducerat. Dessutom försäljning av grönsaker och tomatprodukter.

Reykjanes:
Hótel Reykjanes: Visserligen ett hotell men den som inte lämnar rummet för att plaska i bassängen - en av Islands allra bästa - kan lika gärna stanna hemma. Omgivningarna är underbara med fantastisk utsikt över Ísafjarðardjúp. Eftersom det är en timme till närmaste tätort och den här delen av landet är nästan helt avfolkad är vinternätterna svarta med fåglar, fjällräv och norrsken som enda sällskap. Restaurangen är hyfsad med prisvärda luncher.

Reykjavík:
Alba: Kalastrevligt gästhem nära inrikesflygplatsen. Rent och propert. Plus i kanten för frukosten.
Ali Baba: Bästa kebabhaket i huvudstaden.
Austur-Indíafjelagið: Kanske Reykjavíks bästa restaurang i det övre prisskiktet. Traditionella indiska smaker möter isländska råvaror. Den avspända stämningen är en bonus - högklassigt utan att kännas snobbigt. Boka bord.
Austurlandahraðlestin: Austur-Indíafjelagiðs prismedvetna syskon serverar snabblagad indisk mat i trevlig miljö.
Boston: Började som islänning men slutade som mexikan. Det är dock snarare drinkarna och musiken än maten som lockar.
Bæjarins Beztu Pylsur: Legendarisk korvmoj som snart fyller åttio år. Ett måste för den som vill göra Reykjavík enligt formulär 1A. Lagom munsbit för ett mellanmål eller som nattmat.
Café Babalú: Charmigt fik med året runt-öppen balkong.
Café Flóra: Bra fik mitt i Reykjavíks botaniska trädgård.
Café Paris: En favorit både bland turister och lokalbefolkning. Vänligt kafé med bistrokänsla och varierad meny.
Center Hotel Klöpp: Bra läge i centrum. Rent och prydligt, bra bredband och hygglig frukost - vilket gäller alla hotell i kedjan.
Center Hotel Plaza: Ett litet snäpp lyxigare än Klöpp och Skjaldbreið. Den nyrenoverade frukostmatsalen har dessutom gjort sig av med en besvärande känsla av skolbespisning. Wifi-kapaciteten svajig under de timmar då trycket är som störst.
Center Hotel Skjaldbreið: Också ett pålitligt mellanklasshotell.
City Center Hotel: Utmärkt läge, väl inredda men inte särskilt stora rum, hygglig frukost och bra wifi. Men inget för den som behöver knäpptyst för att kunna sova. Räkna med ljud från barer på samma gata fram till klockan 1 på vardagar och fram till klockan 5 på helger.
Fiskfélagið: En av huvudstadens bästa fiskrestauranger. Bra mat i mysigt murriga lokaler. Trots att ett av Fiskfélagiðs signum är menyn som tar besökaren med på en resa runt Island är nog ändå det mest isländska av allt desserten med skyrmousse, skyrsorbet och lakrits.
Fljótt og gott: Taxichaffisfavorit vid busstationen BSÍ (ö)känd för att ha fårskalle på menyn året om. Prisvärd husmanskost och en armé av hamburgare och friterat.
Fosshótel Baron: Bra mellanklasshotell.
Fosshótel Lind: Också bra mellanklasshotell. De äldre rummen är dock snäppet sämre än rummen på syskonhotellet Baron.
Garðurinn: Enkelt men pålitligt vegetariskt ställe. Har alltid veganska alternativ.
Geysir: Samtalsvänlig bistro med bred meny. Prisvärda luncher.
Gló: Nästan helt vegetariska Gló - att kyckling serveras innebär att restaurangen ständigt får kritik för bristande etik - erbjuder vällagade rätter och välkomponerad raw food. Salladerna som medföljer huvudrätterna är en bonus. Den veganska burgare som alltid finns på menyn på några av Glós restauranger är bland det bästa du kan äta i Reykjavík. Minus är ofta långa väntetider och de sötpotatisstrips som serveras med burgarna är i regel allt annat än krispiga.
Grillmarkaðurinn: Inte utan anledning Reykjavíks mest hajpade restaurang. Rejälare och hemtrevligare än andra krogar i toppklass. Prioriterar isländska råvaror och traditioner. Boka bord.
Grænn kostur: Reykjavíks bästa vegetariska restaurang. Enbart lasagnen är i sig värd trippen över Atlanten. Finns alltid veganska alternativ. Tillfälligt stängt på grund av konkurs - öppnas förhoppningsvis snart i ny regi.
Habibi: Ett av Reykjavíks bästa kebab- och falafelhak.
Hamborgarabúllan: Bra men inte fantastiska hamburgare.
Hamborgarafabrikkan: Lanseringen fick draghjälp av en hårt regisserad dokusåpa där olidliga komikerduon Simmi og Jói gjorde sitt yttersta för att söva publiken av ren tristess. Nå. Den familjevänliga hamburgerrestaurangen sköter de bättre än skämten. Ofta smockfullt på helgerna. Finns även i Akureyri.
Hlöllabátar: Snabbmatsställe (ö)känt för den fettbombssås som generöst dränker alla mackor. Men. Ta en burrito i stället. De är riktigt bra - och behöver inte innebära att fettprocenten i kroppen skjuter i höjden.
Hótel Frón: Smidigt läge mitt på Laugavegur, men rummen mot gatan är inte bästa valet för den som är lättstörd och stannar över en helg. För den som vill bo centralt men ändå vill hålla i slantarna. Frukosten är okej men inget extra.
Hótel Klettur: Ett bra val för den som vill hålla till i Reykjavík och vill hålla i plånboken, men inte behöver bo i centrum. Enkelt, rent och prisvärt.
Hótel Leifur Eiríksson: Lever på sitt läge vid Hallgrímskirkja. För den som bryr sig om annat är detta ett mediokert hotell med rum som till och med är för dyra sett till isländska förhållanden. Vandrarhemsaktig standard, skamligt trånga badrum, svajigt nät och trist frukost. Särskilt usla är rummen högst upp där snedtaken gör att även normallånga personer får gå omkring som hobbitar.
Hótel Reykjavík Marina: Nytt som vill vara gammalt - men stilen funkar även om den inte känns det minsta autentisk. Fantastisk frukost. Men att hotellet tänker börja ta betalt för wifi känns lika 2015 som om de skulle börja ta betalt för toalettpappret.
Icelandic Fish and Chips: Bistro som gör sin egen tolkning av klassikern fish and chips - lättfriterad färsk fisk, skyrbaserade såser och smaskiga tillbehör. Ett av de bästa alternativen både för lunch och middag.
Joylato: Ett av Reykjavíks bästa ställen för glass. Bonus för att det mesta - även glass - tillagas på beställning. Den veganska glassen gjord på kokosmjölk är underbar.
Kaffihús Vesturbæjar: Sedan centrala Reykjavík intagits av hipstrar på semester har originalen lämnat stadskärnan. På Kaffihús Vesturbæjar frossar de på en av huvudstadens bästa kafémenyer.
Kaffivagninn: Var länge det ställe som Björk och andra kändisar valde för intervjuer i avskildhet eftersom gästerna nästan uteslutande var måttligt intresserade hamnarbetare och fiskare. Har blivit betydligt prydligare i takt med turistifieringen av det gamla hamnområdet. Men miljön är fortfarande hemtrevlig och fiskrätterna är alltjämt utmärkta.
Kaffi Vínyl: Reykjavíks (hittills) enda veganska matställe. Hög hipsterfaktor med egen skivutgivning, oumph som huvudsaklig proteinkälla och olika evenemang. Maten är bra - men är kanske inte bästa alternativet för den som sätter likhetstecken mellan veganskt och superhälsosamt.
Kex Hostel: Hipstrar från hela världen väljer Kex Hostel för sin pilgrimsresa till Kaffibarinn. Ändå ett rätt trevligt ställe.
Krua Thai: Reykjavíks populäraste thairestaurang. Priserna såg länge till så att studenter utgjorde en stor del av kunderna.
Lifandi markaður: Trevlig kedja med hälsofokus.
Lækjarbrekka: Långlivad lokalfavorit som i ny regi håller fast vid isländska klassiker på menyn, men som nu också har en bra vegansk trerättersmeny. Luncherna är prisvärda - om än inte billiga - för den som vill unna sig något extra.
Matarkjallarinn: Nyöppnad restaurang med samma ägare som utmärkta Fiskfélagið. Snäppet billigare och lite mer avslappnat, men idéerna känns igen och utförandet håller hög klass. Prisvärt för riktigt bra mat. Dessutom bra drinkar. En ny favorit.
Messinn: Ny, bra och plånboksvänlig fiskrestaurang. Ung och entusiastisk personal. Har några veganska rätter.
Munnharpan: Prisvärd bistro i Harpas entréplan.
Múlakaffi: Reykjavíkpolisens stamhak. Vällagad isländsk husmanskost till lunch och middag.
Núðluhúsið: Habil thairestaurang. Bra budgetalternativ.
Núðluskálin: Buljonger - även veganska - späckade med grönsaker och kyckling eller tofu. Möjligheten att själv välja styrka på alla rätter är ett plus. Mättande, värmande och plånboksanpassat.
Osushi: Bra sushi serverad på rullband. Utmärkt ställe både för den som vill kasta i sig något snabbt och den som vill kombinera maten med samtal i avslappnad miljö.
Pítan: Haket som lever efter devisen att allt går att steka och mosa ned i ett pitabröd. Långt ifrån så illa som det låter, men verkligen inget för den trendkänsliga.
Puffin Coffee: Av alla underliga fik i Reykjavík tar ändå Puffin Coffee priset i egensinnighetskategorin. Kaffet serveras genom fönstret från en lägenhet på Baldursgata. Du betalar vad du vill för koppen. Alla intäkter går till välgörande ändamål. Öppet är det när fönstret är öppet.
Radisson Blu Saga Hotel: Hopplöst läge - eller gott om parkeringsplatser för den som föredrar glaset halvfullt - som hotellet försöker kompensera genom spa, restaurang, bar, souvenirbutik och utflyktsbokningskontor. Sköna sängar och en av Reykjavíks bättre frukostar.
Reykjavík Coworking Unit: Absolut inte en restaurang (men kaffet ingår i priset) men möjligen ett företagshotell. Ett utmärkt ställe för en frilansare som för en billig penning vill hyra in sig för några timmar, dagar, veckor eller månader, behöver skrivbord och bredband och har tröttnat på att långsitta på kaféer.
Reykjavík Lights Hótel: Propert, rent och minimalistiskt. Fin utsikt från rummen några våningar upp.
Saffran: Kedja med fokus på nyttig snabbmat.
Salatbarinn: Enkelt ställe för en avslappnad lunch.
Serrano: Texmex-kedja grundad av samma personer som senare öppnade Zocalo i Sverige. Den svenska kedjan är faktiskt bättre. Ändå är Serrano ett bra alternativ för den som gillar lite hälsosammare snabbmat. Flera vegetariska och veganska rätter.
Shalimar: Mysigt och ganska enkelt ställe med pakistanska och indiska rätter.
Shanghai: Kinesiskt efter europeisk standard. Rätterna med sichuanpeppar har lite av den hetta som annars så ofta saknas på den här typen av restauranger. Samma meny som restaurangen med samma namn i Akureyri.
Sjávarbarinn: Opretentiös fiskrestaurang vid gamla hamnen. Plånboksvänligt och gott.
Ský bar: Kanske Reykjavíks bästa utsikt. Bra ställe för en drink, öl eller två. Fokus ligger inte direkt på maten, men den är inget att skämmas över.
Slippbarinn: Bra ställe för en drink och en bit mat. Förmodligen enda restaurangen i Reykjavík som kallar pizzorna flatbökur. Trots detta ligger det nog närmare till hands att genomsnittshipstern snarare än medianpuristen får en tår i ögonen av Slippbarinn.
Tabascos: Underligt ställe som serverar mexikanskt och skräddarsydda turistmenyer med lamm och val. Den husmanskost som fått en lätt mexikansk prägel är dock inte så tokig. Ett praktiskt ställe eftersom det i princip har öppet jämt, som under jul- och nyårshelgerna.
Thai Select: Utmärkt budgetthai vid Mjódd.
22 Hill Hotel: Ingick tidigare i kedjan Kea och hette då Hótel Björk. Okej mellanklasshotell med små rum och mikroskopiska duschkabiner.
Valdís: Islands näst bästa glass. Hit vallfärdar lokalbefolkningen året runt - med minst arton iskallt goda skäl varje dag.
Vegamót: Prisvärt och pratvänligt ställe.
Viðeyjarstofa: Ingen besökare till Reykjavík bör missa en utflykt till Viðey. Och ingen besökare till Viðey bör missa en paus på Viðeyjarstofa. Fint fik i unik miljö.
Yummi Yummi: Bra budgetthai.

Sandgerði:
Vitinn: Trevligt litet ställe med goda fiskrätter där råvaran kommer från hamnen intill. Lunchbuffén kan vara prisvärd men också rätt spartansk under vinterhalvåret när bara anställda från företagen i närheten dyker upp.

Sauðárkrókur:
Mikligarður: Välskött och centralt beläget gästhem som serverar bra frukost. Enormt kök som gästerna kan använda.
Ólafshús: Matställe snäppet över medel. Prisvärd lunchbuffé.

Selfoss:
Domino's: I detta pizzabesatta land är köerna långa varje helg till Domino's 19 restauranger. Det som skiljer ut restaurangen i Selfoss är just att det är en restaurang - här finns det sittplatser som faktiskt är rätt trevliga. Pizzan då? Domino's smakar alltid likadant - på gott och ont.
Menam: Bra thaiställe centralt beläget vid rondellen i Selfoss. Även hamburgare och pommes frites har kompromissats in på menyn.
Seylon: Enkelt ställe med smakrika rätter från Indien och Sri Lanka.
Sunnlenska Bókakaffið: En av Islands mest välsorterade och sympatiska bokhandlare. Fiket är riktigt trevligt.
Tryggvaskáli: Inte lika pretentiöst käk som bland vissa av huvudstadens mest ambitiösa restauranger, men gemytligt, pålitligt och lika gott. Fokus på råvaror från närområdet som serveras i Selfoss äldsta byggnad.
Yellow: Skålar med hälsoprofil där du själv kombinerar innehållet. Inget extra men klart godkänt budgetalternativ.

Seyðisfjörður:
Hótel Aldan: Få isländska städer känns lika idylliska som Seyðisfjörður. Idyllen fortsätter hos Hótel Aldan, ett charmigt men ganska enkelt hotell som knappast gör någon besviken.

Siglufjörður:
Kaffi Rauðka: Skräddarsytt åt turister på samma sätt som Kex Hostel. Ändå ganska trevligt ställe. Maten är genomsnittlig.
Torgið: Enkelt och bra ställe med husmanskost, hamburgare och pizza.

Skagaströnd:
Kántrýbær: Framtiden för Islands countrymecka är osäker sedan grundaren dömts för sexbrott och familjen lagt ut verksamheten på entreprenad. Maten är det dock inget fel på. Rustikt och hemtrevligt.

Skógar:
Fossbúð: Enkel mat till förhållandevis hyggliga priser. Dagens lunchkombo med soppa plus varmrätt är ofta ett bra val.
Hótel Drangshlíð: Utmärkt läge nära Skógar och direkt vid ringvägen. Familjens klappvänliga hundar lufsar runt bland gästerna på gården. Ganska trevligt men - som mycket annat på södra Island - för dyrt i förhållande till standarden. Dessutom börjar det bli dags för renovering - i synnerhet när det gäller badrummen.
Hótel Skógafoss: Bra mat till vettiga priser.

Skriðuklaustur:
Klausturkaffi: En solig dag finns få bättre ställen att slå ihjäl en stund en Skriðuklaustur med utsikt över Lagarfljót. Riktigt bra lunchbuffé och ett paradis för tårt- och bakverksfanatikern.

Staður:
North Star Hotel Staðarflöt: Bra läge bara en kilometer från ringvägen med utsikt över Hrútafjörður. Sängarna är så låga att du tror du hamnat i Japan. Annars enkelt men funktionellt. Långsamt internet när gästerna är många.
Staðarskáli: Islands mest klassiska vägstopp även om det flyttats sedan öppningen på 1950-talet. Ligger längs ringvägen ungefär halvvägs mellan Reykjavík och Akureyri och vid vägskälet mot Strandir. Givetvis inget för finsmakaren, men har helt okej husmanskost.

Steinar:
Gamla Fjósið: Nötkött och grönsaker från den egna gården, fisk från Västmannaöarna och vete, korn och rapsolja från granngården Þorvaldseyri. Gamla Fjósið satsar på råvaror från trakten. Utmärkt vägstopp mellan Hvolsvöllur och Vík í Mýrdal för den som vill ha alternativ till hamburgarna (även om de förstås finns här också).

Stokkseyri:
Fjöruborðið: En restaurang där havskräftan upphöjts till religion. Få lämnar stället utan att ha konverterat.

Stykkishólmur:
Finsens Fish & Chips: Utmärkt litet stånd nere i hamnen med en enda grej på menyn. Färskt och fräscht.
Hótel Breiðafjörður: Okej standard till okej pris.
Hótel Stykkishólmur: Trist utsida och lite gammalmodiga heltäckningsmattor. Prickfri service och rena rum uppväger dock mer än väl den bristande fräschören.
Narfeyrarstofa: I regel packat under sommaren då menyn är omfattande. Mer plats och färre valmöjligheter under vintern. Alltid vällagat i en av de mest pålitliga restaurangerna utanför Reykjavík.
Plássið: Försökte tidigare konkurrera med Narfeyrarstofa om bästa fisken i Stykkishólmur. Sedan en tid tillbaka har Plassið samma ägare. Plassið har lite mer bistrokänsla och står inte "originalet" långt efter. Eftersom restaurangen inte är lika hajpad i guideböckerna är det lättare att få bord här under sommaren.
Sjávarpakkhúsið: Restaurangen med de mest generösa öppettiderna i Stykkishólmur. Fint läge vid hamnen. Menyn går från utmärkt till sisådär.
Skúrinn: Litet, bra och lokalbefolkningstätare än de dyrare restaurangerna i centrum. Dagens fisk - i synnerhet om den råkar vara hälleflundra - med sötpotatisstrips och sallad är ett pålitligt val för den som vill äta gott till rimligt pris.

Stöðvarfjörður:
Brekkan: Grillhaket där lokalbefolkningen skvallrar och diskuterar politik. Varm stämning i kall miljö.

Suðureyri:
Hótel Fisherman: Bekväma sängar, utmärkt bredband och en trevlig liten frukost hamnar på pluskontot. På minussidan trist inredda rum som skulle behövt en ansenlig gnutta kärlek.

Varmahlíð:
Kaupfélag Skagfirðinga: Hygglig husmanskost och grill. Plus för generösa öppettider även under lågsäsong.

Víðigerði:
North West Hotel: Granne med ringvägen mitt emellan Blönduós och Hvammstangi nära sevärdheterna på Vatnsnes och ravinen Kolugljúfur. Nyrenoverade - nej, trafiken stör inte - och fräscha rum. Opålitligt bredband.

Vík í Mýrdal:
Halldórskaffi: Om vulkanen Katla skulle få ett monsterutbrott med stora översvämningar som följd finns en risk att Vík í Mýrdal och Brydebúð - ett hus som snart fyller 200 år - skulle spolas bort av vattenmassorna. Därför känns det bara logiskt att menyns kryddstarkaste pizza fått just namnet Katla. Rödingen från odlingen i Fagridalur en mil öster om samhället är annars ett roligare val.
Víkurskáli: Undvik på sommaren när det är galet med turister just i de här krokarna. Under vintern är det däremot härligt (för den som inte lyckas pricka in turistbussarnas eftermiddagsstopp) att kura ihop sig i matsalsmörkret och se när havets vågor piskar mot stranden. Menyn består av kärlekslöst tillagade hamburgare och mackor. Som en pålitlig liten utpost under en lång resa är det - underligt nog - ändå alltid en höjdpunkt att komma fram till Víkurskáli.
Welcome Hotel: Domineras av trista heltäckningsmattor, men rummen är helt okej och restaurangen är bra. Dessutom utmärkt läge bara fem minuters promenad från stranden. Dock långt ifrån prisvärt under högsäsong.

Vopnafjörður:
Kaupvangskaffi: Mysigt fik med hembakat och soppor.
Ollasjoppa: Ganska trevligt ställe - trots att det handlar om en bensinmack - i en region där matställena är få. Överraskande bred meny även om det mesta tar vägen genom fritösen. Ett okej stopp för den som tänker mer på maten än på miljön.

Þingeyri:
Café Simbahöllin: Även om våfflorna med rabarbersylt - kaféets paradrätt - är minnesvärda är det den varsamma renoveringen av detta för några år sedan fallfärdiga hus som lämnar det bestående intrycket. Filmnörden noterar att huset användes som bokhandel i Dagur Káris succédebut Nói Albínói.
Hótel Sandafell: Genomsnittliga rum men utan löjlig prislapp. Bra mat i restaurangen.

Þórshöfn:
Báran Ortens enda restaurang är efter renovering mer mysig än mörk och murrig. Maten är det heller inget fel på. Enda stället i landet där soppa tillagad på islandsmussla - en art som kan bli 507 år gammal - ibland finns på menyn.
Gistiheimilið Lyngholt: Þórshöfn tillhör de fiskelägen i nordost som alltjämt ligger långt från ringvägen och långt från de stora turistströmmarna. Utanför högsäsongen och när fisket inte är som mest intensivt är det ofta glest mellan gästerna. Ett trevligt och prisvärt gästhem där besökarna har tillgång till ett enormt kök. Ägarna öppnade nyligen ett andra gästhem ovanpå ortens polisstation.
Grillskálinn: Inte alls tokigt för att vara en bensinmacksgrill.